Русији Западни Балкан није приоритет, али неће ни Запад у региону

ПРАГ: Западни Балкан није приоритет за Русију и она није спремна да у регион уложи много новца или напора, али не жели ни Запад на Балкану, док са друге стране не жели ни да замени Запад у региону, сматра заменик главног уредника московског Карнеги центра Максим Саморуков.
parada moskva
Фото: Tanjug (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

"Геополитички лимбо у коме се регион тренутно налази је идеалан за Русију. То не значи ни потпуну стабилизацију, ни потпуну дестабилизацију, већ нешто између", каже Саморуков у интервјуу за Раио Слободна Европа.

Он наводи да Русија зато не жели да се замрзнути конфликти на Балкану реше, јер управо они држе Западни Балкан даље од НАТО и Европске уније, али да не жели ни да ти конфликти постану активни јер и она има своју црвену линију.

Русија има интерес и да се косовско питање не реши, а изјаве руских званичника о постизању коначног решења могу се схватити као двосмислене, тврди Саморуков.

Подршка Русије у овом тренутку је кључна за Србију, пре свега њена моћ у Уједињеним нацијама, како би, каже, спречила потпуно признање самопроглашене неависности Косова.

Али, Русија више неће бити толико привлачна Србији када конфликт буде решен, наводи он и додаје да је и до сада било толико проблема и препрека да Москва практично и не мора много тога да ради како би то спречила.

"У том смислу и изјаве које долазе од руских званичника су двосмислене. Са једне стране, Русија каже да је спремна да подржи свако решење које је прихватљиво за Србију, али са друге стране каже да би то решење требало буде базирано на Резолуцији УН 1244, која онемогућава независност Косова. И управо са том двосмисленошћу Русија жели да покаже Србији да Кремљ, у ствари, не одобрава да Србија призна Косово", каже Саморуков.

Саморуков је у Београду боравио као учесник панела о утицају Русије на Западном Балкану у оквиру Седме НАТО недеље, која је прошле седмице одржана у организацији Центра за евроатлантске студије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести