Михајловић: Западни Балкан - једно економско тржиште

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Зорана Михајловић апеловала је на све земље Западног Балкана да направе стратегију заједничког економског развоја наводећи ће то бити и једна од тема разговора са челницима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевим, почетком октобра у Београду.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Тај састанак, како је навела, иницирао је председник Србије Александар Вучић, а на тему формирања "малог Шенгена".

"Свака од земаља Западног Балкана ипак је мала за привлачење глобалних инвеститора, без којих није могуће обезбедити константан економски раст. Али, заједно можемо да будемо конкрентнији, како према ЕУ, тако и према другим светским тржиштима. То је јасно показао и случај отварања нове фабрике Фолксвагена", навела Михајловићева.

Она је додала да овде није реч о стварању неке "нове Југославије" или "великог Балкана", већ о примени чисте економске логике, која може да обезбеди бољи живот нашим грађанима.

"Оно што свако од нас треба да уради јесте да укине све унутрашње царинске и граничне баријере за транспорт роба и услуга између Србије, Албаније и Северне Македоније, и у томе можемо да имамо подршку и Транспортне заједнице, чије је седиште недавно отворено у Београду", рекла је Михајловићева.

Потпредседница владе, која је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре навела је и да би било јако добро да све земље западног Балкана имају усаглашену инфраструктурну политику.

"Можда би први корак у том правцу могао да буде формирање регионалне мреже пуњача за електрична возила, јер је реч о технологији која је свакако будућност, као и јединствену наплату путарине на ауто-путевима, која би омогућила грађанима наших земаља да без заустављања пролазе наплатне рампе", навела је Михајловићева, а наведено је у саопштењу из њеног кабинета.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести