Ружић: Нормално је да премијерку не бирају грађани

БЕРЛИН: Потпредседник социјалиста Бранко Ружић, који је предложен је за новог мнистра државне управе и локалне самоуправе у кабинету будуће премијерке Ане Брнабић о чему ће се скупштина изјаснити наредних дана, каже да је за њега нормално да премијер буде неко кога нису бирали грађани Србије.
Branko_Ruzic_1_SUS
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

"Зашто не би било нормално", запитао је Ружић одговарајући на питање Дојче велеа да ли је њему нормално да премијерка буде неко кога никад нису били грађани Србије.

На опаску да се у Немачкој тако нешто никада не би десило, Ружић каже да то зависи од система у којем живимо.

"На неки начин имамо председнички систем јер се председник бира непосредно, бирају се и народни посланици које предводе одређене политичке фигуре. Али имали смо у више наврата ситуацију да се на челу владе нађе неко ко има практично делегирани легитимитет", казао је Ружић, који се не слаже да се то технократа.

Недопустиво је, сматра, да пре устоличења или избора премијерке постоје разне спекулације, интриге, критике, предрасуде апропо њене успешности.

То, каже Ружић, треба препустити времену и, наравно, бити критичан.

"То је пре свега посао опозиције уколико је, због њихових међусобних размимоилажења, спремна да тако нешто ради. Не видим да је лојалност Александру Вучићу дисквалификатив за садашњу мандатарку", навео је и подсетио да је Брнабић сама рекла да би волела да јој Вучић буде ментор.

Ружић је навео и да не види да је ту нешто противуставно.

Потпредседник СПС је, упитан да ли је министарско место "цена да се смири" Бранко Ружић који је важио за неку врсту "дисидента" унутар власти, рекао да никада није био против Србије, против интереса грађнки и грађана и да је увек био спреман да помогне.

"Перцепција је понекад била продукт разних спинова у медијима. Мислим да сада није време за инсистирање на нарцизмима малих разлика. Мислим да је важно шта можемо да помогнемо Србији. Никада кроз неки меркантилизам или лукративност нисам сагледавао бављење политиком па то не чиним ни сада. Позван сам да дам свој допринос, то је велика част, и трудићу се да то урадим", казао је Ружић.

О односима унутар владајуће коалиције, Ружић каже да разлике у ставовима нема и да је важно је да видите у којем политичком и временском контексту је нешто речено, и онда је то врло лако објаснити.

"Суштина је да и господин Стефановић и господин Вучић и читав СНС показују јасно опредељење за продубљивање сарадње са СПС, за обостраним међусобним уважавањем и поштовањем. Мислим да смо направили велики искорак и драго ми је да сам у томе учествовао у претходних више од шест месеци. То је важно за успешно функционисање Владе Србије", навео је Ружић.

Упитан како му се свидела ова представа која је била посебно интензивна претходне седмице, о томе да ли Ана Брнабић има већину, Ружић каже:

"Не бих рекао да је то представа, евидентно је да су постојали дисонантни тонови, да постоје политичке опције спремне да подрже политику коју симболише Александар Вучић, да подрже законодавну активност у парламенту - али не и да подрже Ану Брнабић. Говорим наравно о Јединственој Србији. То је реална категорија. Са аспекта СПС је важно да никада није довођена у питање ни стратешка сарадња ни подршка мандатарки коју је у складу са Уставом утврдио председник Републике господин Вучић".

Тиме, истиче, показујемо да не робујемо стереотипима и да смо спремни да правимо велике кораке напред - не само због специфичности саме кандидаткиње, која је прва припадница нежнијег пола која ће преузети тако важну дужност, а уз то припадница ЛГБТ популације.

"Поред тих специфичности, као основни критеријум барем ја видим њену стручност, квалитет и досадашње искуство у руковођењу разним процесима", казао је.

Ружић није желео да се изјашњава о Драгану Марковићу Палми као хомофобу истакавши да Јединствена Србија има своју програмску оријентацију и политику и додао да се лично згражава над хомофобијом, те да мисли да је она недопустива у Србији.

" Не говорим сад о политичарима, него о демократском друштву, институцијама и европским вредностима којима тежимо. Мислим да је на неки начин лицемерно када неко на такав индуковани начин жели да направи политички профит. Али мислим да је такође недопустиво да се било коме суспендује право да износи свој политички став. Према томе, нека свако носи терет своје политике", навео је.

Ружић је потврдио да има свој став о најављеним уставним променама и о евентуалном увођењу председничког система, а истиче да о томе још увек није покренута јавна расправа у ширем смислу нити је неки конкретан предлог на столу.

На питање када ће на чело СПС, Ружић каже да није ни време ни место за разговор о томе, те да је у СПС-у све у реду иако, како је рекао, има различитих виђења као и у свакој породици.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести