Ружић: Опозиција да изађе на изборни мегдан на частан начин

БЕОГРАД: Парадокс је да се дијалог власти и опозиције води ванинституционално, ван парламента као места где грађани својим легитимитетом шаљу представнике да заступају њихове интересе, сматра министар државне управе и локалне самоуправе и високи функционер СПС-а Бранко Ружић.
branko ruzic1, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Ружић је у интервјуу за "Блиц" рекао да је узрок томе понашање дела опозиције у стилу "размаженог детета које цмизди када му не купите играчку".

"Желим, наравно, да верујем да ће опозициони лидери схватити да је решење једино у програмима и политикама које проистичу из тих програма, као и у одговорима на акутна државна питања. Уколико су ту у дефициту, неће им помоћи 100 округлих столова", наводи Ружић.

Он је додао да се опозициони лидери "толико разумеју у дијалог да неки од њих нису ни знали шта значи модел "Цхатам Хоусе Руле", али је похвалио иницијативу Милана Антонијевића и домаћинство Факултета политичких наука да дође до серије округлих столова између власти и дела опозиције на "веома значајне теме".

Ружић је оценио да би бојкот избора представљао само алиби за већ виђени изборни неуспех, као и својеврсни антицивилизацијски чин који демонстрира висок степен самољубља и неодговорности према грађанкама и грађанима Србије, носиоцима суверенитета ове земље.

Он је нагласио да се у изборном законодавству ништа није променило у односу на 2008. и 2012. годину и позвао део опозиције да добро размисли и ипак изађе на мегдан на частан начин.

"Власт се ни у овој, а ни у било којој другој демократски уређеној држави не може освојити без избора. Ако су њихове тврдње да је ова власт толико лоша тачне, не схватам шта их омета да изађу и победе", рекао је Ружић.

Функционер СПС сматра да бојкот може само да доведе опозицију у статус "друштва мрвих песника" и да више никада не постоје на политичкој карти Србије.

Поводом једног од изборних захтева опозиције да се среди Јединствени бирачки списак, Ружић каже да већ више од две године говори о томе да ЈБС никада није био ажурнији и да је сваким новим даном још ажурнији.

Он додаје да је код ЈБС више проблем у медијским манипулацијама и спиновању опозиционих партија што, како наводи, доводи до погрешне перцепције јавности о уређености ЈБС.

"Наравно да списак увек може да буде још боље уређен и ми управо на томе радимо све ово време. Нема ни промила бојазни у вези с уређеношћу списка за изборни циклус, а камоли у вези са евентуалним нерегуларностима које би проистекле искључиво из "неуређености" ЈБС. Стојим иза тих речи гранитно чврсто", поручио је Ружић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести