Ружић : Попис јавне имовине важан за развој локалне управе

БЕОГРАД : Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да је основни циљ пројекта Exchange 5, који финансира Европска унија, да се попише јавна својина у локалним самоуправама и на тај начин среди, како је рекао, хаотично стање у овој области.
branko ruzic1, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Ружић је позвао све општине и градове да конкуришу у оквиру пројекта Exchange5 јер, како је истакао, поражавајући подаци показују да у готово 85 одсто случајева не постоји јасна слика којом имовином локалне самоуправе располажу као титулар. 

Министар је подсетио да су од доношења Закона о јавној својини 2011. општине и градови прошли кроз дуготрајан процес успоставјања власништва над имовином коју су користили, али да још увек "имамо хаотичну ситуацију, како због правног оквира тако и због имовинско-правне ситуације на терену".

"Зато је важно да пројекат Exchange 5 не само покренемо и наставимо, него да га сви из локалне самоуправе искористе на прави начин јер управљање јавном имовином доприноси да животни стандард у локалним заједницама буде виши и то је интенција овог пројекта", нагласио је Ружић.

Према његовим речима састанци на којима је представљен пројекат Exchange 5 одржани су широм Србије, јавни позив локалним самоуправама упућен је почетком септембра, а до 20.октобра имају да конкуришу и предложе пројекте који могу да унапреде управљање имовином на локалном нивоу. 

Министар је истакао да Европска унија помаже влади и Србији да се локални економски развој стави у функцију јер, како је рекао, то није само законска обавеза, већ насушна животна потреба. 

"Свака нова фабрика, вртић и амбуланта на имовини чији је титулар локална самоуправа ствара амбијент у којем подижемо ниво животног стандарда за наше суграђане и зато је важно да почнемо од почетка, а не од краја", сматра Ружић. 

Укупна вредност грант схеме у оквиру програма Exchange 5 износи 3,3 милиона евра, а износи појединачних грантова биће у распону од 120 до 200 хиљада евра.

"Све локалне самоуправе имају право да аплицирају, а очекивано је да ће око 20 пројеката бити одобрено, а њихово трајање биће од 12 до 18 месеци", рекао је Ружић.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести