Ружић: Послати поруку против нетолеранције и екстремизма 

БЕОГРАД: Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић поручио је данас да Међународни дан људских права - 10. децембар - представља прилику да се јасно пошаље порука о значају заједничке борбе против нетолеранције и екстремизма како би сваки грађанин и грађанка имали иста права и једнаке шансе за живот. 
branko ruzic1, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

"У тренутку када је свет изложен великим миграционим притисцима, терористичким актима и ризицима од даљих ратова, морамо се подсетити на важност међусобне толеранције и разумевања", рекао је Ружић. Управо зато, према његовим речима, о унапређењу људских права не смемо говорити само 10. децембра, већ говорити и радити на томе сваки дан у години, саопштено је из Кабинета министра државне управе и локалне самоуправе.

Влада Србије је протеклих годину дана велики посао урадила на пољу људских и мањинских права, истакао је Ружић и скренуо пажњу на резултате досадашњег рада и планове који се реализују у процесу остваривања права националних мањина у Републици Србији.
Само ресорно министарство је приступило промени у унутрашњој организацији чиме би се ојачали институционални капацитети за још већи фокус на ову тему - створен је посебан Сектор за људска и мањинска права и слободе, наводи се у саопштењу. 

У циљу испуњења активности дефинисаних у оквиру преговарачког Поглавља 23 - Правосуђе и основна права, и посебног Акционог плана за унапређење положаја националних мањина, припремљени су Нацрт закона о изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина и Нацрт закона о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама, и у што краћем року Влада ће утврдити предлоге поменутих закона.
Припремљен је преднацрт Закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина и у току је поступак јавних консултација о радном тексту овог закона.

Такође, одржано је до сада пет седница Савета за националне мањине на чијем челу је председница Владе - што јасно потврђује да су питања националних мањина високо на листи приоритета Владе. Чланови Савета су поред ресорних министара задужених за питања од значаја за националне мањине, чланови Савета и председници свих националних савета националних мањина.

Министар државне управе и локалне самоуправе Ружић донео је 30. новембра ове године Одлуку о расподели средстава из Буџетског фонда за националне мањине за финансирање програма и пројеката из области информисања на језицима националних мањина у 2017. години, наводи се у саопстењу.
Овим је након 15 година од када је Фонд успостављен активиран Буџетски фонд за националне мањине и у току је реализација уговора за 25 пројеката, на конкурсу одабраних програма и пројеката у износу од 1.800.000 динара. Министар је такође предложио да се Предлогом Закона о Буџету за 2018 - предвиди је 12 пута више новца - 21.800.000 динара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести