Ружић: Србија на добром путу на пољу реформи државне управе

БЕОГРАД: Србија је у области дигитализације јавне управе на добром путу, изјавио је вечерас ресорни министар Бранко Ружић и истакао да је важно то што се управа више не доживљава као кочничар, већ као покретач промена.
branko ruzic, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Све што радимо у реформама јавне управе веома је важно, јер су оне један од три најважнија стуба евроинтеграција, рекао је Ружић на панел дискусији "Електронска управа у Србији: Изазови и потенцијали".

"Дигитализација није шарена лажа и шпанско село већ друштвени процес чији је циљ да доднесе добробит грађанима и приверди", рекао је Ружић и  поновио да дигитализација, која је један од стратешких циљева владе, није исклкучиво технослошки, већ и друштвени процес који помаже и привреди и грађанима да штеде и новац и време.

"Одлазак на шалтере се већ у великој мери свео на минимум, преко 500.000 пута у претходној години грађани нису морали да иду од шалтера до шалтера већ су то уместо њих радиле матичне службе", рекао је министар и најавио да ћемо ускоро то чинити и са дрзављаниствима.
"Матичне књиге пребачене су у државни дата центар, а до краја године ће бити пребачена и сва држављанства", рекао је Ружић и додао да се очекује и закон о централном регистру становништва.

Министарство, према његовим речима, жели да оптимизује постојеће процедуре да информатички опреми локалну управу да буде компатибилна са законским регулативама.
"Нове технологије не трпе нелогичности већ затевају једноставне процедуре, оне омогућавају брзу размену података, све оно што грађани имају потребу да искомуницирају са државном. Све је то дигитализација и све то помаже да напривимо сисем управљивији и ефикаснији него што је био", рекао је министар.
Он је подсетио да свакодневно живимо са дигитализацијом кроз употребу ГПС-а, безготовиснког плаћања, електорнских дневика, уџбеника, рецепата...

"Дигитализацијом нећемо дехуманизовати друштво већ ћемо захваљујући техничко-технолошком напретку помоћи да живимо много хуманији живот, а то је и улога владе да нам то обезбеди", рекао је Ружић и додао да је то уједно и циљ дигитализације.
Подсетио је да је један од резулата дигитаизације и сервис "Бебо добродошла на свет", којом се пренебрегава администрација у 54 породилишта у Србији.
"То је пут којим треба ићи", рекао је Ружић и додао да је дигитаизација правац размишјања Ваде Србије. 
Према његовим речима, у припреми су измене и допуне Закон о инпекцијском надзору. 

Добро је то што је инспекција из репресивне методе прешла у превентивну чак и саветодавну и што се "перцепција о тим људима који брину какав вазух дишемо, какву воду пијемо или шта једу наша деца" променила, казао је он.
Министар је као добро оценио и то што ће убудуће "оштирца рада инспекције бити усмерена на оне који свесно желе да изманипулишу и искористе не само пословање већ и безбедност грађана".

На панел дискусији "Електронска управа у Србији: Изазови и потенцијали", поред осталих учествовала је и Лиа Хан, бивша министарка Естоније, земље коју зову Републиком дигитализације.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести