Ружић: Србија националне мањине учинила видљивим

БЕОГРАД: Србија је последњих година учинила видљивим драгоценост нашег друштва - националне мањине и потврђено је опредељење заједничког рада и висок степен инклузивности свих националних савета и у законодавној активности, изјавио је министар Бранко Ружић после састанка са представницима Националних савета националних мањина.
branko ruzic1, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Важно је да рећи да су два закона која задиру у ту област, а веома брзо ће се наћи у скупштинској процедури, практично већ јесу у једном делу плод рада и Националних савета националних мањина, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе.

Ружић је навео да се ради о Закону о заштити права и слобода националних мањина и Закону о Националним саветима националних мањина, односно о изменама и допунама закона.  

Ружић истиче да су та два закона у функцији унапређења статуса Националних савета и увођењу вишег степена транспарентности у раду, што ће помоћи да се многе ствари одвијају на прави начин. 

Та два законска предлога, према његовим речима, у великој мери још унапређују и само функционисање Националних савета, а оно што је увек горуће питање, нарочито у државама које пролазе кроз фискалну консолидацију, јесте мањак финансијских средстава. 

И то питање смо отворили и покушаћемо да у сарадњи са партнерима, страним донаторима, али наравно и са ресорним министарствима, покушамо да изнађемо начина да ниво финансијских средстава буде повећан и да на тај начин олакшамо и функционисање самих Савета, рекао је министар. 

Очување традиције културних вредности и свега оног онога што задире у рад Националних савета националних мањина, истиче министар, јесте јасно опредељење владе Србије и њена је улога да у том погледу пружи сву могућу асистенцију. 

Министар каже да је разговарано и о одређеним изазовима, отвореним питањима, проблемима, а да је заједнички констатовано да су сви ти проблеми и изазови премостиви и да ће се још агилније радити на њиховом решавању.

Председник Мађарског националног савета Јене Хајнал разговор са министром назвао је веома битним, а као најважнији сегмент разговора навео је наставак координираног рада. 

Имамо снагу и заједничку вољу да реализујемо да сви Национални савети буду сразмерно, онолико колико су учествовали у раду, задовољни, рекао је Хајнал.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести