Ружић, Триван и Поповић улазе у Немањину

Председница парламента Маја Гојковић заказала је за среду у 10 сати посебну седницу са само једном таком дневног реда – избор Владе и полагање заклетве премијера и министара.
novi ministri, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Мандатарка Ана Брнабић изложиће посланицима свој експозе и представити састав кабинета, који броји 22 члана. Нова влада биће 15. по реду од 1990. године, када је у Србији уведен вишестраначки систем.

У Скупштину Србије  је стигао Предлог одлуке о избору владе, са потписом будуће премијерке, који предвиђа да њен тим има четири потпредседника, 18 ресора и три министра без портфеља.

У новом сазиву Владе су три нова имена, од тога два из редова социјалиста - министри за државну управу и локалну самоуправу и заштиту животне средине Бранко Ружић и Горан Триван. Иако се у неколико наврата, од кад је постао део владајуће коалиције,  шушкало за лидера СНП Ненада Поповића да би могао постати министар, то ће се десити овога пута и он ће водити министарство без портфеља задужено за иновације. Кабинете ће заменити Александар Вулин и Зоран Ђорђевић, па ће лидер Покрета социјалиста бити на челу Министарства одбране, а досадашњи министар војни одлази да руководи ресором рада и социјалних питања.

Кабинете ће заменити Александар Вулин и Зоран Ђорђевић, па ће лидер Покрета социјалиста бити на челу Министарства одбране, а досадашњи министар војни одлази да руководи ресором рада и социјалних питања

У Влади остају исти потпредседници као и до сада. Лидер социјалиста Ивица Дачић биће први потпредседник Владе и министар спољних послова, а уз потпредседничку функцију Небојша Стефановић остаје и министар унутрашњих послова, Расим Љајић министар трговине, туризма и телекомуникација и Зорана Михајловић на челу  Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Из министарства без портфеља, Јадранка Јоксимовић одлази у  министарство за европске интеграције. На својим местима остају сви остали -  Душан Вујовић као министар финансија, Горан Кнежевић – министар привреде,  Бранислав Недимовић – министар пољопривреде, Александар Антић и даље је министар рударства и енергетике, а Нела Кубуровић – министарка правде. Златибор Лончар ће водити  Министарство здравља, Младен Шарчевић Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а Владан Вукосављевић  Министарство културе и информисања. Министри без портфеља и у новом кабинету биће Славица Ђукић Дејановић, која је задужена за демографију и популациону политику и Милан Кркобабић у чијој надлежности ће бити  регионални развој и координација рада јавних предузећа.


Ко су кандидати за нове чланове Владе

Влада Србије добија три нова министарска имена:

Бранко Ружић,  кандидат за министра државне управе и локалне самоуправе,  рођен је 1975. године у Земуну. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду, на смеру за међународне односе. У Влади Србије 2013. године био је министар без портфеља, задуженог за европске интеграције. Од 2009. до 2014. године био је потпредседник ФК Партизан.

Горан Триван,  кандидат за министра заштите животне средине. Рођен је 1962. године у Кладову, дипломирао на Шумарском факултету у Београду. Био је 1991. године изабран за министра за омладину и спорт у Влади Србије. Од 2008. је на челу београдског Секретаријата за заштиту животне средине.

Ненад Поповић - кандидат за министра без портфеља. Рођен је у Тузли 1966. године. Дипломирао је на Машинском факултету у Београду, магистрирао и докторирао на Економском факултету у Москви. Власник је међународне групе компаније „АБС Електро” са седиштем у Русији, коју чини седам компанија и научно-истраживачки институт ВНИИР и која запошљава више од 3.000 људи, претежно младих инжињера.


Влада је изабрана ако за њу гласа већина од укупног броја народних посланика. Након избора, председник Владе и њени чланови полажу заклетву пред посланицима, чиме почиње да тече њихов мандат.

Према Уставу и законима Србије, Влада Србије је носилац извршне власти у земљи. Надлежности Владе су да утврђује и води политику, извршава законе и друге опште акте Скупштине Србије, доноси уредбе и друге опште акте ради извршавања закона, предлаже Скупштини законе и друге опште акте и даје мишљење када их поднесе други предлагач, усмерава и усклађује рад органа државне управе. Иако је својевремено најављивано да ће Јединствена Србија бити против избора  Владе, посланици те странке подржали су у понедељак увече измене закона о министарствима, као у увод у избор нове владе, док председник странке Драган Марковић Палма није присуствовао седници. Остаје да се види да ли ће исти сценарио бити примењен и када се буде гласало за Владу.


Експозе од сат времена

Мандатрка Ана Брнабић најавила је да ће њен експозе трајати око сат времена. Председник Србије Александар Вучић, када је представљао своју владу у августу прошле године свој програм образлагао је у парламенту шест сати. Досадашњи кабинет, имао је 20 чланова, од тога пет жена. Од укупно 19 министара, било је осам нових у односу на претходни састав. За избор тадашње Владе, од присутних 225, гласала су 163 посланика, против 62, уздржаних није било, а  24 парламентарца била су одсутна.


Тако ће, како се очекује, за тим Ане Брнабић гласати сви посланици изабрани на листи “ Александар Вучић – Србија побеђује”, СНС, Покрет социјалиста, Народна сељачка странка, Уједињена сељачка странка, ПСС, СПО, СНП, ПОКС. Такође, ту су  посланици СПС, СДПС и ПУПС, самостални посланици Младен Грујић, Дубравка Филиповски и Драган Јовановић, некадашњи чланови Нове Србије и  посланик Горан Чабради из Зелене странке. Подршку ће дати и петоро посланика посланичке групе СВМ – ПДД.

Све странке опозиције већ су се изјасниле да неће подржати нову Владу.

С. Станковић

 

Спекулације, ко је чији

Формирање Владе пратиле су бројне спекулације о томе ко лобира за које место у Влади. Најпре  се писало да се Александар Вучић определио за Ану Брнабић по жељи Запада. Поједини “ обавештени извори ” саопштавали су да се САД противе избору Александра Вулина за министра одбране. Са друге стране, портал Спутњик за Србију  је за наслов текста ставио: “Руски човек” у влади Ане Брнабић задужен за иновације.

Раније су чак поједини медији наводили да социјалисти преко СПЦ лобирају да Ивица Дачић буде премијер.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести