Са Кинезима уговорене комуналне инвестиције од 3,2 милијарде евра

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства и кинеска компанија ЦРБЦ потписали су данас комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи комуналне инфраструктуре у Србији и комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада у Србији, чија је вредност 3,2 милијарде евра.
Ilustracija infrastruktura dnevnik
Фото: Dnevnik.rs
Уговоре су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и директор компаније ЦРБЦ у Србији Џанг Сјаојуен, у присуству амбасадорке Кине у Србији Чен Бо.
 
Уговори који су данас потписани ће омогућити стварање услова да велики број општина и градова у Србији реше своје деценијске проблеме у вези са пречишћавањем отпадних вода и одлагања и третмана чврстог отпада.
 
Пројекат изградње комуналне инфраструктуре и инфраструктуре за одлагање комуналног цврстог отпада предвиђен је Програмом "Србија 2025" и сврстава се тренутно у највреднији пројекат који се реализује у Србији.
 
Уговорима ће бити омогућено пројектовање и извођење радова на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода, канализационе мреже и пумпних станица у 65 општина и градова, на укупно 73 локације, као и санација или изградња регионалних депонија на шест локација.
 
Уговорима су предвиђени и рокови изградње и они за сваки појединачни пројекат износе 39 месеци за завршетак сваког појединачног објекта, рачунајући и пробни рад, а од дана издавања прве грађевинске дозволе, у било којој општини почиње да тече апсолутни рок за завршетак изградње у свим јединицама локалне самоуправе и тај рок је пет година.
 
Сви предвиђени радови и изградња објеката биће спроведени у складу са српским прописима, али и европским директивама из те области, са највишим стандардима и применом најновијих технологија.
 
Примена одобрене технологије за пречишћавање отпадних вода подразумева и укључује и третман муља, чиме се трајно решава тај проблем и тиме се утиче на заштиту животне средине и изглед градова.
 
Уговором је предвиђено обавезно ангажовање српских подизвођача од стране наших кинеских парнера, компаније ЦРБЦ, и то у проценту не мањем од 49 одсто укупно ангажованих подизвођача.
 
Уговори су израђени по моделу ''''жутог Фидика'''' и укључују пројектовање и извођење радова од стране кинеског партнера, а свака општина и град који су обухваћени тим уговорима имаће својство инвеститора за радове на својој територији.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести