Шабачка власт није обезбедила средства за најсиромашније

Да шабачка власт на челу са Небојшом Зеленовићем нема слуха за помоћ својим суграђанима, чак и у овој ситуацији ванредног стања и борбе са Корона вирусом, сведочи чињеница да  још увек нису одговорили на крајње хуману иницијативу председника градских и сеоских месних  заједница да се део средстава од повраћаја пореза на имовину намењеног за текуће резерве усмери на куповину хуманитарних пакета за најсиромашније суграђане.
zelenovic01-tanjug-dragan-kujundzic
Фото: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Реч је о суми од око 23 милиона динара, која се налази на рачуну месних заједница.  Иако је  одлука донета још пре пет дана, до данас нико из шабачке власти није нашао за сходно да одговори на ову одлуку, која би олакшала животне услове најугоженијим Шапчанима, пише портал Србија данас.

Грађани који чекају помоћ изражавају озбиљну сумњу да Небојши Зеленовићу и Душану Петровићу ова иницијатива није приоритет, пре свега, зато што њих двојица од ње немају диретктну финансијску корист.

Наиме, пошто је све транспарентно и иде преко месних заједница, не постоји никаква могућност да се по лоповлуку чувени шабачки тандем Зеленовић-Петровић "угради" у ову транскацију, па им она и није важна. Томе иде у прилог и надимак Душана Петровића, по ком га зна цео Шабац- мистер 10 посто. И не занима њих двојицу што грађани испаштају.

Младен Чолић из Месне заједнице "Јевремова" истиче да је недопустиво да шабачка власт ћути, кад је потпуно јасно да је помоћ преко потребна у новонасталој ситуацији. Донели смо одлуке да средства солидарности поделимо Дому здравља и Геронтолошком центру, а од текуће резерве да купимо пакете и поделимо суграђанима, којима је помоћ неопходна, каже Чолић и истиче да упркос доброј намери ниједна месна заједница тренутно не може ништа да уради јер нема одобрење градске управе, која нема слуха за потребе грађана.

У градској управи су нам рекли да не примају никакве захтеве и да месне заједнице не могу ништа да раде, наглашава Чолић. И док се суграђани распитују где могу добити помоћ, месним заједницама  руке су везане,  јер градски штаб не жели ни да размотри њихову одлуку, огорчено кажу председници месних заједница, који истичу жељу да помогну Шапчанима и дају све од себе у борби против Корона вируса.

Тако, Марина Митровић из Месне заједнице "Баир" наглашава да је ово изузетан тренутак који захтева да се сви укључимо у борбу против вируса и помогнемо свима којима је помоћ потребна. Наша месна заједница спремна је да одвоји 500.000 динара за куповину пакета за наше најсиромашније суграђане, каже Митровићева уз жаљење што због опструкције градске власти то сада није могуће. Сличног мишљења је и Милан Стефановић из Месне заједнице "Камичак", који истиче да је идеја и да се средства од повраћаја пореза, кроз ову акцију врате грађанима.

Како каже, и у овој месној заједници спремни су да издвоје два пута по 500.000 динара за помоћ најсиромашнијима, а средства су већа, јер је реч о највећој месној заједници на територији града Шапца, у којој има  највише грађана, којима је неопходна помоћ. Осим што игнорисањем одлуке председника месне заједнице директно угрожавају најсиромашније грађане, Зеленовић и Петровић отишли су и корак даље. Наиме, председник савета Месне заједнице "Јеленче" Жељко Крсмановић, указује да је испред своје месне заједнице тражио дозволу за кретање, како би имали бољу сарадњу са грађанима  и полицијом.

- Ја нисам добио ту дозволу, док су представницима "политички подобних" месних заједница, блиских Зеленовићу те дозволе дали, истиче Крсмановић. И док се цео Шабац пита да ли је могуће да Зеленовић и Петровић на основу политичке подобности излазе у сусрет грађанима,чак и у ванредном стању делећи их на грађане првог и другог реда, на помолу је  још један скандал, који у потпуности демантује хвалоспеве, које Зеленовић сам себи свакодневно упућује путем ТВ Шабац - истакао је председник савета Месне заједнице "Јеленче" Жељко Крсмановић. 

- Да никаквом самохвалисању нема места и да Шапчани верују само републичким институцијама, које су им главни ослонац у овој ситуацији сведочи и питање које стиже  из месне заједнице "Јеленче". Они питају како да се 500 маски подели на 2000 људи, као што су тражили у штабу под Зеленовићевом управом? Јадно  је образложење градског штаба да је планирана једна маска по домаћинству, јер како ћете ви да уђете у домаћинство у ком живи 5, 6 чланова и да им дате једну маску - пита се Крсмановић.

С обзиром на то да су и остале  месне заједнице определиле значајна средства за помоћ најсиромашнијима, представници заједница се надају да ће и у градској управи, због самих Шапчана, можда ипак имати слуха за потребе најугроженијих и да неће, као до сада, излазити у сусрет грађанима  по критеријумима политичке подобности , јер ова ситуација захтева пожртвованост и јединство у заједничкој борби против невидљивог непријатеља. И док се у  шабачкој градској управи праве да то не знају, жртве Зеленовићевог и Петровићевог игнорантског става су управо сви Шапчани.

(Србија данас)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести