САД финансирају технолошки камп на Косову против утицаја Русије

МОСКВА: Амерички Стејт департмент издвојиће 140 хиљада долара за помоћ балканским земљама у борби против дезинформација, укључујући и оне које долазе из Русије.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина
Како је прецизирано у тендерској документацији, преко амбасаде у Приштини биће додељена средства за реализацију програма "ТехКамп на Косову: Борба против дезинформација на Балкану", преноси Спутњик информацију телевизије РТ, која је имала увид у документ.
 
Циљ програма је јачање поверења јавности у слободну штампу и демократске институције, помагање учесницима да ефикасније откривају и да се боре против лажних вести, дезинформација и повезаних претњи, као што су лажни налози.
 
Наводи се да ће догађај бити регионалног карактера, а слушаоци су са КиМ, Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Србије, Северне Македоније и Словеније.
 
Они ће, како се наводи, укључивати званичне представнике локалних управа, новинаре, као и утицајне медије.
 
Програм чине две компоненте - тродневни семинар и догађаји, који ће уследити након њега.
 
"Компонента 1 предвиђа одржавање тродневног семинара у Пећи од 19. до 21. новембра 2020. године, на којем ће учествовати бар 45 људи. Компонента 2 предвиђа низ пратећих догађаја, укључујући издвајање грантова, као и програм размене", наведено је у документу.
 
Планирано је да се овим програмом постигне низ циљева, наводи Спутњик, а као један од њих издваја се "супротстављање руским дезинформацијама".
EUR/RSD 117.1262
Најновије вести