САД неће одобрити визе ниједном представнику Приштине због такси

ПРИШТИНА: Америчке власти неће одобрити визе ниједном косовском званичнику након одбијања Приштине да укине или суспендује таксе на робу из Србије и БиХ, пренели су медији писање приштинског сајта лајми.нет.
sad, pixabay
Фото: pixabay.com

Према том сајту, САД су тиме почеле примену конкретних мера према званичницима власти у Приштини после одлуке тамошње владе и премијера Рамуша Харадинаја да таксе и даље остају на снази.

Наводи се оцена аналитичара Артона Демхасаја да се ради о притиску на косовску владу да донесе одлуку о укидању или суспензији такси. Демхасај није сигуран докле ће власти у Приштини моћи да се супроставља захтевима САД и ЕУ.

Он је казао да су САД питање такси схватиле врло озбиљно и да су могуће и друге теже санкције из Вашингтона.

Премијер привремених приштински институција Рамуш Харадинај, који одбија да испуни више пута поновљени захтев САД и укине наметнуте 100 одсто увећане таксе на производе из Србије и БиХ, сматра да такав његов став не штети односима Приштине и Америке. 

Коалициони партнери Харадинају приписују да таквим чврстим ставом одбијања да укине таксе наноси штету односима Приштине и САД, он тврди да то није истина и каже да је "Америка његова породица".

Харадинај је, како преноси приштински Зери, новинарима рекао да има велико поштовање према САД.

"Америка је моја породица, чак и када не делимо исто мишљење", казао је Харадинај.

Говорећи о наредним данима, Харадинај је рекао да ће они бити испуњени "драматичним догађајима".

"Моја жеља је да испуним неке важне задатке за земљу, усвајање буџета је једна од тих задатака. Што се тиче такси, понављам да је то суверена одлука Косова", рекао је Харадинај.

Тачи: Косово ће остати доживотни пријатељ САД 

ПРИШТИНА: Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, био је прилично неодређен и уздржан када су га новинари питали о исходу јутрошњег разговора институционалних лидера са америчким амбасадором Филипом Коснето по питању укидања увећаних такси на робу из Србије и БиХ, на чему, иначе, САД инсистирају. 

"Косово ће остати доживотни пријатељ са САД, нипојединац ни програм не може утицати на партнерством Косова и Америке", рекао је Тачи, пренео је портал Љајми.

На конкретно питање о јутрошњем састанку са амбасадором Коснетом, Тачи је рекао да су то уобичајени шурети, који се редовно дешавају.

"Такви састанци се често одржавају и редовни су састанци с амбасадором и носиоцима институција у нашој опредељености за државну агенду", рекао је Тачи.

Он је рекао да је овај састанак допринео појашњавању наредних корака и јачању сарадње са САД.

Тачи је то рекао на комеморацији поводом 22 године од смрти Захира Пајазитија, Хакифа Зејнуллаха и Едмонда Хокхе, које Косово сматра херојима.
 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести