САД помажу сузбијање Ковида у свету, Србији 1,2 мил.долара

ВАШИНГТОН: Сједињене Америчке Државе издвојиле су скоро 508 милиона долара за сузбијање пандемије корона вируса у свету, од чега је Србији намењено 1,2 милиона долара, саопштио је Стејт департмент.
Stejt Department, USA Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Србији је, указује се у саопштењу, сума уплаћена као помоћ здравственом систему ради повећања обима тестирања, додатне техничке експертизе за реаговање и спремност, боље комуникације и ангажовање заједнице.

Новац је, додаје се, употребљен и за побољшање хигијенских навика у домовима.

Осим тога, УСАИД у Србији преусмерио је 150.000 долара за обезбеђивање хране и других видова подршке најугроженијим породицама и групама, укључујући старије особе.

САД су, како се подсећа, уложиле више од милијарду долара у укупну помоћ Србији у последњих 20 година, укључујући готово 5,4 милиона долара само за помоћ у здравству.

Када је реч о Косову, Стејт департмент указује на помоћ САД у износу од 1,1 милион долара у припрему лабораторијских система, подршку стручњацима за реаговање, као и побољшање комуникације.

Подршка борби против Ковида 19, додаје се, надовезује се на дуготрајну помоћ Вашингтона Приштини у износу од 772 милиона долара за последњих 20 година.

Када је реч о земљама региона, у саопштењу Стејт департмента наводи се да помоћ ради сузбијања Ковида 19 за БиХ износи 1,2 милиона долара, колико и за Албанију, Северна Македонија је добила 1,1 милион долара, а Бугарска и Грчка по 500.000 долара, док је Црна Гора добила 300.000 долара америчке помоћи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести