Сахрањен архиепископ цетињски и митрополит Амфилохије

ПОДГОРИЦА: У крипти храма Христовог васкрсења данас је, у присуству будућег премијера Здравка Кривокапича и највиших званичника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика, те бројних грађана, сахрањен архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
liturgija-amfilohije1
Фото: Танјуг (AP Photo/Risto Bozovic)

Од митрополита, који је био вољен и поштован, али и критикован и оспораван, опростило се хиљаде грађана, који су му од јуче у мимоходу одавали последњу пошту. О сахрани је извештавало више од 200 акредитовних медија из земље, регона и Европе.

Сахрани су присуствовали и председник парламента Црне Горе Алекса Бечић, лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић, бројни посланици парламентарне већине и личности из јавног и друштвеног живота Србије и Црне Горе, али не и председник Мило Ђукановић.

Фото: Танјуг (AP Photo/Risto Bozovic)

Сахрани и опелу су присуствовали и председник Србије Алексндар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик. Вучић и Додик су храм дошли у пратњи минстара српске владе Ненада Поповића и Николе Селаковића, као и лидера ДФ-а андрије Мандић и Милана Кнежевића.

Легендарни српски кошаркаш Дејан Бодирога, такође, је присуствовао сахрани митрополита Амфилохија у Подгорици. Некадашњи капитен репрезентације и један од најтрофејнијих кошаркаша у историји у друштву пријатеља дошао је да ода последњу почаст митрополиту црногорско-приморском. Бодирога је познат као велики верник, као и по великом броју хуманитарних акција.

Фото: TANJUG/ MITKO ARNAUDOV/ nr

Сахрани су присуствовали и представници свих конфесија у Црној Гори.

У неколико црногорској општина дан сахране митрополита је проглашен даном жалости, као и у неким општимана у Републици Српској.

Иако је мандатар Кривокапић од техничке владе тражио да се поводом смрти митрополита прогласи дан жалости у Црној Гори, таква одлука није донета.


Вучић се поклонио на одру митрополита Амфилохоија

Председник Србије Александр Вучић поклонио се на одру митрополиту Амфилохију у храму Христовог васкрсења у Подгорици, где присуствује његовој сахрани.

Фото: Танјуг (видео)

Са председником Вучићем је и српски члан Председиштва БиХ Милорад Додик.


Пре сахране и опела одржана је литургија  у храму Хриштовог васкрсења, коју је предводио патријарх српски Иринеј са више архијереја СПЦ и других помесних цркава. Затим је ковчег са посмртним остацима митрополита Амфилохија изнесен нешто пре поднева на плато испред храма, где ће бити одржано опело, што је и завршни чин пред полагање ковчега у крипту.

Владика Иринеј бачки је у својој беседи над одром митрополита Амфилохија изнео занимљиву чињеницу да су свети Петар цетињски, Петар други Петровић Његош и митрополит Амфилохије умрли у три дана.


Ко је Уна, девојчица крај одра митрополитовог

Сахрани архиепископа цетињског и митрополита црногорског приморског Амфилохија присуствује и осмогодишња девојчица Уна, која од јутрос са иконом у рукама стоји крај митрополитовог одра.

Како је објаснио ректор Богословске академије отац Гојко Перовић, реч о митрополитовом кумчету, којој је био веома привржен.

Уна је, казао је, на неки начин била "симбол" и "херој" литија које су месецима одржаване у Црној Гори против Закона о сободи вероисповести.

А медији су пренели да, када ју је један полицајац благонаклоно погледао и притом се осмехнуо, Уна рекла: "Шта се смејеш, ово је озбиљна ствар".


Свети Петар цетињски је, казао је, умро 30. октобра, Петар други Петровић Његош на данашњи дан, 1. новембра, а митрополит Амфилохије се упокојио дан уочи смрти светог Петра цетињског.

Појаснио је да је на дан смрти светог Петра цетињског његово тело било изложено у Цетињском манастиру, а биће сахрањен на дан када је умро Петар Други Петровић Његош.

У црквеним круговима то се тумачи да, као што Грци имају празник Света тријерајха, смрћу митрополита и Црна Гора добила своја света три јерарха.

Владика бачки Иринеј је у беседи рекао да је данашњи дан истовремено и тужан и радостан - тужан што се, казао је, растајемо са владиком Амфиохијем који се целог живот трудио да на разним местима слави Христа, славу Божју и свету цркву његову.

А, радујемо се, казао је, зато што знамо да је сваки растанак привремен и надамо се да ћемо се наћи једног дана заједно у наручју Оца небеског.

Фото: Танјуг (AP Photo/Risto Bozovic)

Кривокапић: Одлазак митрополита жртва и залог будућности

Одлазак митрополита је жртва и залог наше будућност, а његово дело путоказ и наше обавезе, рекао је мандатар црногорске владе Здравко Кривокапић у обраћању на одру митрополита Амфилохија.

Поручио је да је ова сахрана и данашњи дан "литија свих досадашњих литија, које су се слиле из свија крајева, а коју и данас предводи митрополит".

Сабрао нас је око одра, казао је, да бисмо исказали јединство и љубав.

"Погледај још једном на народ свој, владико", позвао је Кривокапић и истакао да је за овај пролазни земаљски тренутак за Амфилохија била најважнија - искреност и истина.

Зато, казао је, његове речи тако громко одзвањају и чују се далеко.

Приметио је и да је митрополит, иако је васкрсао Црну Гору, доживео да од свог народа трпи муке.

Кривокапић је рекао да је сваки сусрет са митрополитом био радоста и учење, али је посебно поменуо њихов сусрет у поноћ 30. августа, дан кад су одржани парламентарни избори.

Рекао је да ће тај митрополитов загрђај памтити и носити до, како је казао, "своје потоње уре".

Истакао је и да је митрополит себе изградио врлинама, а да је својим монашањем постао "Христов војник, који ниједном није био демобилисан".

Одлазак митрополита, казао је Кривокапић, је губитак за народ, али и за сво васељенско православље.

Рекао је и да је митрополит сада раме уз раме са светим Петром цетињским и Петром Другим Петровићем Његошем, па ће се, казао је, убудуће у Црној гори славити три јерарха и то три дана.

Фото: Танјуг (AP Photo/Risto Bozovic)

Од митрополита се опростили и Јоаникије, Бечић, Бећовић

Администратор МЦП владика Јоаникије је говорећи поред одра митрополита Амфилохија најпре поздравио представнике православних цркава из окружења, присутне припаднике свих конфесија у Црној Гори, представнике нове власти и председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, као и сав окупљени верујући народ који је назвао "Амфилохијевим сабором".

Владика Јоаникије рекао је да је данашњи дан велики догађај раван великој жалости која је снашла Црну Гору.

"Зато је ваш долазак нама велика утеха, када плачемо, јер ако заједно плачемо лакше нам је", рекао је владика и додао:

"Плаче Црна Гора и нека плаче има за ким".

За митрополита је рекао да је човек који плач претвара у радост, јер је био човек бибљски, јеванђељски и светоотачки.

Јоаникије је рекао да је митрополит окадио сваки камен куда је прошао, свако дете је помиловао, сваког гладног нахранио, а сваког жалосног утешио.

Сваког бескућника је примио, све трпео и све миловао својом љубављу, казао је владика.

Поручо је да је митрополит спознао тајну Косова и Метохије као тајну српске голготе исто као голготу Јасеновца и Црне Горе.

Открио је, казао је, да се косовски завет и тајна Косова "упечатила" у Црну Гору и када је са овог места загрмело "не дамо светиње", то је значило да недамо Острог, Цетињски манастир, Патријаршију, Грачаницу, Девич и Морачу.

"Ратовао је митрополит најјачим оружјем - истином Божјом и правдом, љубављу, трпљењем и молитвом и праштањем и зато је победио, а његова смрт је запечатила све његове победе", поручио је Јоаникије и истакао да зато његову смрт доживљава како победу.

Претходно се присутнима обратио и председник парламента Алекса Бечић, који је у веома емитовном говору истакао да је Амфилохије био његов пријатељ и један од највећих теолога овог времена.

Рекао је и да је од митрополута могуће опростити се, али не и растати.

"Надам се да ћеш бити последњи владика који је морао да брани Цркву од дела свог народа. А бранио си је и одбранио тако да си сваком унапред опростио", рекао је Бечић.

Тако бранити, а ништа не узети могу само велики и бесмртни, истакао је Бечић и додао да о величини митрополита најбоље говори телеграм београдског муфтије Мустафе Јусуфспахића , који је подсетио да је митрополит био тај који је бранио Београдску џамију од напада хулигана.

Од митрополита се говором опростио и књижевник Матија Бећковић који се окупљенима обратио речима: "Тужни саборе, ожалошћени народе, млада слободна Црна Горо...".

Он је рекао да је мислио да ће митропоит сахранити њега, што је, казао је, била велика част за свакога кога је сахранио у протеклих 30 година.

Али, додао је Небо је одлучило другачије вероватно и зато што је Бог дуго, како је казао, "биркао и чекао" онога који заслужује да буде смештен између светог Петра цетињског и Петра Другог Ловћенског.

Бог је чекао и њима двојици је, рекао је, придружио Амфилохија морачког јасновица.

Бећковић је цитирао Иву Андрића који је рекао да "песнику и његовом делу ни време ни људи не могу ништа", те додао да су Срби песници, а српски језик песнички.

"Велике људе и њихова дела смрт само увећава, прославља и увеличава, а само ситне душе и њхова дела поништва", навео је Бећковић.

Рекао је и да митрополитова Црна Гора почиње од слова "А" да зато, каже, смрт ником није пала лакше него митрополиту који је, приметио је, зато овако блажен и спокојан.

"Зато ми плачемо, а небо се радује", поручио је, између осталог, Бећковић.

Од митрополита се опростио и пензионисани владика Атанасије, који је митрополиту пренео стихове народа Косова.

Фото: ТАНЈУГ/ МИТКО АРНАУДОВ

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести