Самит ЕУ и ЗБ завршен Декларацијом и подршком проширењу

БРДО КОД КРАЊА: Самит ЕУ и Западног Балкана завршен је у Словенији усвајањем Декларације и поруком лидера земаља ЕУ којом су потврдили посвећеност проширењу, али без прецизирања временског рока у коме би то могло да се деси.
z
Фото: Tanjug

Дводневни самит ЕУ и Западног Балкана на Брду код Крања, био је најзначајнији међунардни скуп одржан током словеначког председавања ЕУ, током којег је разматрана перспектива Западног Балкана у ЕУ.

ЕУ поново потврђује своју недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и поздравља посвећеност партнера у земљама Западног Балкана европској перспективи, што је у заједничком стратешком интересу, стоји између осталог у Декларацији коју су лидери ЕУ усвојили након консултација са лидерима држава Западног Балкана, преноси СТА.

У документу се такође наводи да „ЕУ поново потврђује своју посвећеност процесу проширења“, али се додаје да је значајно и „да ЕУ може да одржи и продуби сопствени развој и обезбеди капацитет за интеграцију нових чланица“, што је став за који се Француска залагала последњих година.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел нагласили су да регион Западног Балкана мора наставити са реформама уколико жели повластице које проистичу из приближавања ЕУ.

У том контексту они су указали на владавину права, слободу медија и борбу против корупције и организованог криминала.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је после самита да конкретан временски рок за чланство земаља Западног Балкана не би био примерен, али је истакла да би требало одржати реч о пријему у ЕУ "након испуњавања критеријума за чланство".

Самит је потврдио да чланице ЕУ нису јединствене у погледу темпа и хитности проширења уније упркос заједничком страху да би у одсуству ЕУ у региону, Кина, Русија и Турска могле да зачну политичку и економску доминацију над Западним Балканом.

Иако је Француска последњих година била резервисана према проширењу Западног Балкана, председник Емануел Макрон данас је изјавио да тензије на Западном Балкану треба решити политичким ангажовањем и већим инвестицијама.

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је да на самиту ЕУ-Западни Балкан у Словенији учињен помак и пружена већа подршка земљама Западног Балкана од оне коју је видео у Софији.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да постоји перспектива проширења, али да немају све земље чланице "исти апетити" за проширење.

Вучић је новинарима пренео да је задовољан чињеницом да су председници и премијери земаља ЕУ са лидерима региона четири сата разговарали о будућности Западног Балкана, те да се у име Србије захвалио на свој подршци и помоћи, бројним инвестицијама, новцу који порески обвезници ЕУ улажу у нашу земљу.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести