Шапић: Само економски и војно снажна Србија издржаће притиске

БЕОГРАД: Србија је изложена притисцима и покушајима да се етикетира као геноцидна, да се примора да на мала врата призна независност Косова и економски ослаби, оценио је данас потпредседник СНС Александар Шапић и навео да Србија мора бити економски и војно снажна да би издржала те притиске.
sapic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Политика коју водимо је политика која показује независнот, сувереност, жељу да српски народ одлучује о својој судбини, али да притом будемо свесни како свет функционише и да побољшавамо односе са западним земљама не нарушавајући односе са нашом православном браћом и Кином", рекао је Шапић гостујући на ТВ Пинк.

Нагласио је да је председник Србије Александар Вучић показао да уме да позиционира нашу земљу и наш интерес стави на прво место.

"Мислим да је то будућност српске политике ко год је сутра буде водио", додао је Шапић.

Говорећи о онлајн самиту поводом 100 година од оснивања Комунистичкеа партије Кине, на којем је говорио председник Вучић, Шапић је рекао СНС има блиске пријатељске односе са том партијом и да учешће Вучића на самиту показује како Кина и КП Кине доживаљавају Србију и СНС и какав је лични однос кинеског и српског председника.

Шапић је рекао да је КП Кине имала први период у којем је пропустила индустријску револуцију, али да није технолошку револуцију крајем деведесетих и почетком 2000-их када се, каже, вратила на велика врата у геополитику и светску економију.

''Данас се ни економија и светска безбедност света не могу замислити без Кине што даје посебну димензију у нашем односу'', рекао је Шапић.

Истакао је да не постоји земља у региону и у Европи која има ближи однос са Кином и додао да се развој српске привреде не може замислити без кинеских инвестиција.

''Већ сада видимо бенефите те сарадње за коју верујем да ће бити још снажнија и боља и да ће нам помоћи да задржимо позицију коју данас имамо - позицију неутралне, достојанствене Србије која сама одлучује о својој судбини и која неће прихватити било какве врсте ултиматума'', навео је Шапић.

Додао је да је у јеку пандемије корона вируса Кина прва притекла у помоћ и Србији и да је захваљујући Кини Србија била у ситуацији да међу првима има вакцине.

На констатацију да се политика умешала у питање вакцина, Шапић је казао да се политика у све меша, али да начин на који је се умешала у вакцине нико није очекивао и да је свет показао да је себичан и колико води рачуна само о себи.

Како каже, у тој ситуацији политика Србије да гаји што боље односе са свима и да буде неутрална војно, политички и економски први пут је дала материјалне резултате и избацила Србију у епицентар светске пажње.

Шапић је казао да је у тренутку када је Вучић донео одлуку да постигне договор са Кином о вакцинама деловало да ће свет брзо имати вакцину, али да је, када се појавила, настао проблем њене набавке.

''Тада сам се сплетом околности срео са Вучићем због договора о влади, и рекао ми је да набавка вакцина неће ићи лако и да има намеру да се договори са Кинезима. Рекао је да ће, ако се испостави да је његова процена лоша, бити под притиском европске заједнице, али да га то не интересује јер мора да набави вакцине и да брине о здрављу грађана'', рекоа је Шапић.

Тада се, каже, показало зашто је добро гајити односе са свима и приметио да се последњих месеци Србија покушава да представи као фактор нестабилности.

''Србија је фактор стабилности, помаже својим комшијама, давала је вакцине онима са којима смо били у рату пре 20 година'', рекао је Шапић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести