Сарадња Војводине и Српске има животну снагу и потенцијал

БАЊАЛУКА: Делегација Скупштине АП Војводине, коју је предводио председник Иштван Пастор разговарала је данас у Бања Луци са председником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем о наставку продубљивања партнерских и пријатељских односа два парламента и даљем јачању добре сарадње између АП Војводине и Српске.
Скупштина Војводине
Фото: Скупштина Војводине

Пастор је захвалио Чубриловићу на садржајном састанку и нагласио да је сарадња Војводине и Републике Српске пуна животне снаге и потенцијала.

"Ово није међурегионална сарадња, ово је сарадња нас самих са собом. Из тог разлога су тон разговора, намере, стремљења и надања другачији. Проблеми, амбиције и намере су потпуно подударне и исте. Веома је значајна повезаност људи на нашим просторима и то је основа која потврђује да смо, не у међународно-правном смислу, али у суштинском смислу један ентитет", рекао је Пастор.

Он је подсетио да парламенти са аспекта својих надлежности не могу повлачити оперативне потезе, али да је њихова сарадња значајна због тога што даје институционални оквир.

Навео је и да у плану да се саберу сви досадашњи садржаји и конкретни резултати, чиме би показали животну снагу сарадње Народне скупштине Републике Српске и Скупштине Аутономне покрајине Војводине.

Чубриловић је рекао да је сарадња базирана на Специјалним и паралелним везама РС и Србије, али да је она много дубља и садржајнија од тога, да је карактеришу и личне и породичне везе, као и да Републику Српску и Војводину повезују бројни студенати из Српске који студирају у Новом Саду.

Он је додао и да је веома значајна сарадња привредника, као и да у тој и свакој другој сарадњи кључну важност има изградња аутопутева у циљу зближавања грађана и лакше и брже комуникације.

"Сарадња са Скупштином АП Војводине је на високом нивоу, али треба створити услове да она буде проширена и убрзана посебно када је реч о привреди и инфраструктури. Разговарали смо о Протоколу о сарадњи који је потписан 2011. и разменили мишљење о многим питањима која су важна за Српску и Војводину, те грађане са обе стране границе", рекао је Чубриловић на конференцији за новинаре након састанка.

Он је истакао да су договорени и следеће кораци који ће бити реализовани путем Групе пријатељства и одбора две скупштине.

Чубриловић је подсетио да је сарадња Републике Српске и Војводине отпочела још деведесетих година прошлог века у области високог образовања када су Нови Сад, Војводина и Србија дали кадар да одрже високошколске установе у Српској. "Медицински факултет у Фочи је најбољи пример, а он је данас респектабилна високошколска установа. У прилог тој чињеници говори да на свако слободно место за упис имају четири кандидата. Неко ко има такав ресурс сигурно има и квалитетан кадар који излази са дипломом те установе", навео је Чубриловић.

Договорено је да би крајем фабруара требало да буде одржан нови састанак на нивоу Групе пријатељства на којем ће бити разговарано о проширењу или модификацији споразума о сарадњи јер се појављују нове идеје које нуде и нове шансе.

Било је речи и о недавном сусрету председника парламената земаља Западног Балкана и земаља чланица Вишеградске групе у Будимпшети којем су присуствовала оба председника парламената.

Скупштина АП Војводине и Народна скупштина Републике Српске потписале су 2011. године Протокол о намерама, док је 2017. године потписан Меморандум о сарадњи стручних служби два парламета. Такође, 2017. године потписан је и Протокол о сарадњи између АПВ и Републике Српске.

Састанку у Народној скупштини Републике Српске присуствовали су и покрајински посланици и шефови посланичких група Миленко Јованов и Павле Будаков, посланик и председник Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Дмитар Станишић и генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац, као и шефови посланичких клубова и посланици у Скупштини РС Игор Жунић, Максим Скоко и Синиша Бундало.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести