Шарчевић: Новим Законом до повољније набавке уџбеника

БЕОГРАД: Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је изјавио да ће нови Закон о уџбеницима омогући јефтиније уџбенике тако што ће школе моћи да их набављају преко школских задруга, чием ће избећи посреднике.
sarcevic, tanjug dragan kujundzic
Фото: Mladen šarčević, foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Он је у скупштинској расправи о то законском тексту навео да у Србији постоји око 80 школских задруга, да оне функционишу према старим стандардима, али да ће нови бити донети седмог априла. 

Шарчевић је негирао оцене опозиције која сматра да Закон о уџбеницима из 2015. године није испунио циљеве, наводећи да један циљ свакако јесте остварен, а то је транспарентност.

Посланица СРС Ружица Николић је, говорећи о Закону о просветној инспецији, навела да се они не баве суштином него формом и да се све своди на папиролгоију и испуњавање фомалности које нису најважније.

"Нико не води рачуна о проблемима са којима се суочавају наставници и ученици, садржајем наставе и доносом ученика и наставника", рекла је Николић.

Шарчевић је подсетио да је Скупштина усвојила Закон о платним разредима те поновио да ће се на основу њега вредновати резултати просветних радника.

"Уместо лова на вештиве тражимо исход и резултате. Они који лошије раде биће слабије плаћени, поставиће се питање лиценце, па да видимо да ли им се исплати да раде лоше", одговорио је Шарчевић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести