Шарчевић о блокади: Нарушавање права већине студената

БЕОГРАД: Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да нова академска година почиње у отежанијим околностима, јер је зграда Ректората неколико дана у блокади, чиме се нарушавају права великог броја студената.
rektorat
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Шарчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ректорски тим преговора са групом студената која је у згради Ректората.
Ректорски тим преговора са том групом студената која има некакве чудне захтеве који нису уопште студентски захтеви. Ради се о политичким захтевима, рекао је Шарчевић и оценио да та група студената ради као "експонент одређене политичке групације".

Указао је да само може да да подршку ректору Београдског универзитета, што чини мејловима и порукама.

Влада се не меша и не треба да се меша. Ако аутономија Универзитета важи за Владу, важи и за све, важи и за опозицију. Ја нећу говорити о групи студената, говорићу о опозицији, навео је Шарчевић.

Неко нарушава права великог броја студената, има 105.000 студента Београдског универзитета, ако не могу да добију потврду они неће добити дом, неће многа права моћи да остваре, а неко мисли да ћу ја то сада да немо пратим, да продужавам и измишљам рокове, додао је министар.

Истакао је да је то опструктивно понашање и кршење закона.

Себи дајете за право да имате политички став о нечијем докторату, па имате лажну књигу на Економском факултету што тамо није окупирано, упитао је Шарчевић.

Сматра да је решење оно што ради ректорка, а то је да се људски разговара.

Није решење сила, то нико није ни предложио нити покушава. Али ја заиста позивам људе који су ово организовали да схвате да угрожавају многе младе људе, истакао је Шарчевић.

Додао је и да је Унија студената СКОНУС дала своје саопштење о свему томе, као и да то не подржавају и да то није ни у чијем интересу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести