Шарчевић: Уџбеник за хрватски језик за 8. разред ће бити повучен

БЕОГРАД: Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће уџбеник за хрватски језик за 8. разред бити повучен и од следеће године неће бити у школама.
Šarčević Mladen/Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић/Шарчевић Младен

Шарчевић је тако реаговао поводом лекције из хрватског језика емитоване у оквиру наставе на даљину на РТ Војводина.

Наиме, на слајду приказаном у лекцији на даљину писало је, између осталог, да се за време НДХ-а водила брига о чистоћи и правилној јавној употреби хрватског језика и правописа са мапом НДХ.

Како је саопштило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Шарчевић је рекао да Војводина апсолутно има права када је реч о образовању и да је одобравање уџбеника за припаднике националних мањина у надлежности Аутономне покрајине Војводине и надлежног покрајинског Завода.

„Улога министра се овде до скоро није ни видела. Изменама и допунама Закона о уџбеницима иницирао сам да министар може да реагује у оваквим ситуацијама“, навео је Шарчевић.

Како је рекао, када промакне грешка надлежним телима у одобравању уџбеника министар може да реагује и повуче уџбеник са каталога одобрених уџбеника, што ће, додаје, бити и урађено.

Шарчевић наводи да је и раније било сличних ситуација, када је реч о уџбеницима који су одобрени пре реформе образовања.

„Одобравани су уџбеници са неадекватним формулацијама појединих тема и личности - попут јањичара, Недића, НАТО пакта. У Заводу за унапређивање образовања и васпитања, иницирао сам и формиран је сектор који се бави предметима од националног значаја. И управо, тај сектор се бави темама од националног значаја, како не бисмо имали овакве ситуације“, каже Шарчевић.

Додао је да су до сада реформисани планови и програми за први и пети, други и шести разред, а од нове школске године за трећи и седми разред.

Министар Шарчевић наглашава да ни на који начин не жели да наруши добре међунационалне односе унутар заједнице, али истиче, да овакви пропусти не могу да прођу.

Директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић рекао је да у архиви Завода није нашао одобрење овог уџбеника за хрватски језик из 2012. године.

„Сада имамо нови Закон о уџбеницима и правилнике који јасно дефинишу процедуру одобравања уџбеника. Без обзира ко је тада уџбеник одобрио, процедуре су сада јасне и на иницијативу министра Шарчевића уџбеник ће бити повучен. То ће бити урађено и са сваким другим уџбеником, уколико се појави грешка и не одговара стандардима квалитета уџбеника“ , закључио је директор Завода.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести