Састанком са Камберијем, Вучић почео консултације о мандатару

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић започео је данас консултације о мандатару нове владе састанком са председником Партије за демократско деловање Шаипом Камберијем, као представником Коалиције Албанаца долине.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Камбери је дошао у зграду Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу неколико минута пре 9 сати, за када је и заказан први састанак.

Коалиција Албанаца долине имаће један мандат у будућем сазиву парламента.

У току дана планирано је да се председник Републике састане и са представницима мањинских листа које су освојиле мандате у Скупштини Србије - међу којима су листа "Заједно за Војводину - Војвођани" и листа "Муфтијин аманет - Странка правде и помирења - Усаме Зукорлић.

На разговор је данас била позвана и СДА Санџака, али је та странка одлучила да се не одазове позиву.

Вучић ће наставити консултације и у наредна три дана.

Жигманов: Спремни за улазак у владу, ако буде консензуса

БЕОГРАД: Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини и представник коалиције "Заједно за Војводину" Томислав Жигманов изјавио је данас, након консултација са председником Александром Вучићем, да постоји спремност да они уђу у будућу владу, уколико се, како је рекао, пронађе консензус о "питању вредносне, програмске и позиције евентуалних представника хрватске заједнице у тој влади".

Како каже, за то је потребно да се види у ком правцу ће Србија ићи и на који начин и у којем сегменту ће као представници једне политичке странке бити у прилици томе да доприносе.

Према његовим речима, председнику су исказали спремност да желе да буду део институција у којима се одлучује, да желе да дају допринос развоју Србије, као и да буду део институционалног оквира за решавање изазова и потреба припадника хрватске заједнице, али и других мањина.

"Исказали смо наду да можемо бити субјект који ће доприносити у неком посредном смислу и нормализацији хрватско – српских односа", казао је Жигманов.

Каже да конкретно није било речи о "већини или мањини", већ да су разговарали само о начелним стварима, односно о платформи која ће укључивати представнике националних мањина.

Председнику су, каже, пренели политичку платформу, као оквир њиховог вредносног и идеолошког садржаја, када је у питању положај Србије као њихове домовине, као и како они разумеју разрешење одређених политичких изазова.

"Председник је показао велики интерес када су у питању наши ставови, исказао је одређена очекивања и визију онога што мисли да би требала бити политика будуће владе, а нас је охрабрила чињеница што је говорио о томе да је будућа влада могућа као влада која ће укључити представнике националних заједница у свој састав", рекао је Жигманов.

Он је навео и да су се одазвали на разговоре са председником, јер је ДСХВ посвећен демократским стандардима и поштовању демократских институција.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести