Савет Европе критикује Министарство због књиге "Тузланска капија"

СТРАЗБУР: Комесар Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић критиковала је данас Министарство одбране Србије због организовања промоције књиге "Тузланска капија - режирана трагедија" у којој се, како каже, фалсификују чињенице о ратним дешавањима у БиХ.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Пропагирање неистина и дезинформација у послератном периоду је опасно и озбиљно угрожава све напоре усмерене ка трајном миру и помирењу", навела је у саопштењу Мијатовић.

Она је додала да је "нажалост српско Министарство одбране организовало промоцију књиге у којој се фалсификују чињенице о ратном злочину у вези са 71 особом настрадалом на Тузланској капији у БиХ у мају 1995.".

Мијатовић је навела да политички лидери и представници владе у Србији уместо што, како каже, омогућавају да се промовишу ставови који негирају ратне злочине, треба да се усредсреде на борбу против некажњивости ратних злочина и обезбеђивање одштета за жртве, као и да подржавају помирење у региону.

"Искрено суочавање са прошлошћу је суштина помирења и конструктивне сарадње између различитих заједница. Дубоко сам убеђена да младе генерације у Србији и региону заслужују да одрастају у духу мира, толеранције и узајамног поштовања", рекла је она.

У Дому Војске Србије синоћ је промовисана књига Илије Бранковића "Тузланска капија - режирана трагедија", а медији у БиХ су објавили да је он у књизи покушао да оспори другостепену пресуду Суда БиХ којом је Новак Ђукић осуђен на 20 година робије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести