Савић: САД биле заинтересоване за Центар на Пониквама

БЕОГРАД: После вести да би на аеродрому Поникве могао да никне "европско-амерички" центар за ванредне ситуације и демантија из дипломатских представништава ЕУ и САД, директор аеродрома Саша Савић тврди да су Делегација ЕУ и Амбасада САД у Београду биле заинтересоване за тај пројекат.
aerodrom ponikve, tangosix.rs
Фото: tangosix.rs

Савић је рекао Танјугу, у телефонској изјави, да је Аеродром Поникве, заједно са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије, припремио тај пројекат и прошле године конкурисао код ЕУ за добијање средстава у износу од 600.000 евра.

Он је објаснио да би тај Центар покривао целу Србију, али пре свега Западну Србију, као и исток БиХ и север Црне Горе.
 Како каже, БиХ је такође конкурисала код ЕУ за добијање 500.000 евра, тако да је од ЕУ требало да се добије за тај пројекат укупно 1,1 милион евра.

Међутим, заменик градоначелника Ужица Немања Нешић за Танјуг каже да руководство тог града први пут чује за информацију да се у њиховом месту планира изградња Хуманитарног центра на аеродрому Поникве. 
Америчка амбасада у Беогаду такође није упозната са било каквим плановима о изградњи хуманитарног центра на аеродрому Поникве, код Ужица, а у који би средства заједно уложили Вашингтон и Брисел, пренеле су Вечерње новости.

У Делегацији Европске уније у Београду том листу је речено да Брисел не планира да издвоји новац за формирање "базе" у Србији, која би била нека врста пандана Српско-руском хуманитарном центру у Нишу.
Савић, међутим, тврди другачије:

Долазили су из Амбасаде САД и свидела им се та идеја и договор је био да после Нове године 2017. дођу поново. Тај пројекат је затим изненада обуставила Делегација ЕУ у Србији. Претпостављам да се то догодило због информација да Арапи хоће да уложе новац у аеродром Поникве, рекао је Савић.
Према његовим речима, пре двадесетак дана су га контактирали из амбасаде САД и рекли му да ће због доласка новог човека у амбасаду касније бити настављени разговори на ту тему, пошто им је та идеја занимљива. 

Пројекат предвиђа унапређење аеродрома Поникве у случају ванредних ситуација, дејствовања из ваздуха ако дође до пожара и лакше допремање хуманитарне помоћи авионима, навео је Савић.
Он је додао да би тако биле спречене ситуације од пре неколико година када су Тару захватили велики пожари. 
Заменик градоначелника Ужица наводи да ће у сарадњи са државом град, ако се испостави да је ствар реална и да постоји намера изградње центра, донети одлуку о изградњи, те је казао, да је у питању ствар од крупног националног значаја.

"Ако се испостави да су те иницијативе веродостојне, да таква намера постоји Град Ужице ће са ресорним министарством и Владом Републике Србије проценити и донети одлуку. То су свакако ствари од крупног националног значаја, за које ми, као локална самоуправа, иако смо власници аеродрома, не можемо сами донети одлуку", рекао је Нешић.

Међутим, додаје он, "градско руководство и сам Град Ужице по први пут чују такву информацију. Односно, тако конципирану информацију из медија. Ззванично, Граду Ужицу се нико није обратио, нити имамо било какве релевантне информације у вези тога", каже Нешић.
Медији, упркос томе, већ "прогнозирају" да би из базе на аеродрому Поникве САД и НАТО лансирале беспилотне летелице за надзирање источне Европе до Русије... 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести