СДПС критикује одлуку суда о рехабилитацији Калабића

БЕОГРАД: Социјалдемократска партија Србије саопштила је данас да нема намеру да се меша у рад судске власти, али да изражава чуђење поводом данашње одлуке Вишег суда у Ваљеву да рехабилитује ратног злочинца, четничког команданта и сарадника окупатора Николу Калабића.
SDPS Foto: SDPS
Фото: СДП

У саопштењу СДПС се наводи да оваква судска одлука представља покушај ревизије историјиских чињеница, на основу којих је несвосмислено утврђено да је Калабић, као један од највиђенијих четничких команданата, директно одговоран за злочине над цивилима у смедеревском, арнђеловачком и космајском крају током 1943. и 1944. године, као и другим крајевима бивше Југославије.

"Уместо да се поносимо својим славном прошлошћу и учешћем у сламању нацизма и фашизма као највећих пошасти у модерној људској историји, ми смо сведоци неславних рехабилитација злочинаца и колаборациониста какав је био Калабић", наводи се у саопштењу.

Из СДПС кажу да ће се та партија, како се наводи, увек борити против извртања и кривог тумачења прошлости и указивати да свака рехабилитација ратних злочинаца представља ругање жртвама које је наша земља поднела у антифашистичкој борби и ослобођењу од окупатора и њихових помагача.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести