СДСС оштро осудио усташки мурал у Вуковару

ЗАГРЕБ: Самостална демократска српска странка најоштрије је осудила мурал са усташким поздравом који су у Вуковару нацртали навијачи Динама уз подршку градоначелника Ивана Пенаве и полиције и поручила је да то прети, вређа и баца у блато све што је до сада урађено на нормализацији међунационалних односа у овом граду.
vukovar
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

"Ако је и уметничка слобода, а није, јер је реч о врло јасној и познатој поруци, и она има своје границе", поручује СДСС.

Мурал је исцртан на трафостаници у делу Вуковара, званом Буџак, са ознакама ХОС-а и усташки поздравом "за дом спремни".

СДСС наводи да је мурал за свакога ко иоле држи до савремених цивилизацијских норми апсолутно неприхватљив и да заслужује сваку врсту осуде и то најжешће категорије.

"Све то и више јер је, према информацијама доступним јавности, мурал осликан уз благослов вуковарског градоначелника Пенаве у склопу акције ''креативног'' улепшавања града у режији групе такозваних навијача Динама. Такозваних због чињенице да због немогућности испољавања примитивизма на трибинама то исто сада чине на градским улицама. Само је ова врста примитивизма својом тематиком далеко опаснија", поручују из те странке.


Непозната особа пребрисала мурал са грбом ХОС

Непозната особа пребрисала је мурал са грбом ХОС-а и усташким поздравом “за дом спремни” на трафостаници у Вуковару, пише загребачки портал Индекс.

Срђан Милаковић, заменик вуковарског градоначелника из реда српског народа објавио је јуче на свом фејсбук профилу фотографију грба, уз поруку да су га осликали навијачи Динама, уз дозволу градоначелника Ивана Пенаве и у присуству полиције.

Самосталне демократска српска странка (СДСС) оштро је осудила исцртавање мурала, али се тим поводом није огласо нико из власти.

Према сопштењу СДСС, грб са усташким покличом је требало да буде, како кажу, “круна лепшег града и блистав завршетак акције! Лепа и права добродошлица за све оне који долазе и долазиће у Вуковар, али и оних који у њему живе и желе да живе нормалнан живот”.

Мурал је, иначе, исцртан у Буџаку, делу Вуковара ка Винковцима и даље према Церни, селу у којем су припадници ХОС-а са овим истим ознакама и под усташким бојним покличом ''за дом спремни'' током последњег рата убили четворочлану српску породицу Олуић.


Према њиховим речима, грађани су се већ жалили протеклих дана на бахато понашање ових ''уметника'', јер су кршили мере против пандемије и окупљали се уз алкохол на јавним местима добацујући И претећи грађанима.

"То, нажалост, градоначелнику и осталима којих их и подржавају, али и финансирају нашим новцима, пореских обвезника, није било довољно да их зауставе. Јер усташки поздрав требало је, изгледа, да буде круна лепшег града и блистав завршетак акције! Лијепа и права добродошлица за све оне који долазе и долазиће у Вуковар, али и оних који у њему живе и желе живети нормалан живот" , наводи се у саопштењу СДСС.

Подсећају да је графит нацртан у Буџаку, делу Вуковара који води ка Винковцима и даље према Церни, селу у којем су припадници ХОС-а са овим истим ознакама и под усташким бојним покличем ''за дом спремни'' убили четворочлану фамилију Олуић!.

Наводе да ови уметници то можда и нису знали, али онај ко их је усмеравао могао их је и на то упозорити.

"И не сумњамо да јесте!!! Дакако у стимулативном контексту", поручује СДСС.

Симптоматично је, кажу, што је и на фотографији јасно видљиво, да полиција не чини ништа да спречи овај чин, већ испада да обезбеђује несметан рад ''уметницима''.

"Додуше, у држави у којој је законски нешто ''истовремено и кажњиво и дозвољено'', тешко је и ''чуварима закона'' да заузму јасан став", наводи се у саопштењу, које пренео портал загребачког недељника Новости.

Подсећају још да су протекле седмице биле активне И неке друге навијачке групе, али без политичке заштите. Након Торциде, јавио се и део Армаде који се транспарентима подршке ХОС-у придружио навијачким групама. А све је почело када је председник Зоран Милановић у Јасеновцу изјавио да спомен плочу ХОС са усташким поздравом треба "макнути и негде бацити".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести