Сећање на 12 бањалучких беба

БАЊАЛУКА: Код споменика 12 беба на Новом гробљу у Бањалуци данас је служен парастос и положени су венци поводом 30 година од њихове смрти у Универзитетском клиничком центру услед недостатка кисеоника који није могао да буде допремљен због ратних дејстава.
banjaluka
Фото: Tanjug (O. Toskić, ilustracija)

Парастос су служили свештеници бањалучке епархије.

Након парастоса, код Спомен-обележја "Живот" венац су у име институција Републике Српске положили председница Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, делегација Народне скупштине, родитељи 12 беба, организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата, делегација града Бањалука, представник Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Председница Удружења 12 беба Жељка Тубић поручила је да је потребно радити све да се више никада и никоме не деси овакав страшан злочин и да страдање 12 бањалучких звездица буде опомена за све.

Председница Српске је истакла да институције и грађани треба да се обавежу на оно што се зове сигурна Република Српска у којој више нико никада неће одузети право деци да живе и имају лечење, да иду у добре школе и граде сигурну будућност.

Председница Цвијановић је поручила да није могуће опростити погрешну одлуку светских моћника пре 30 година.

Премијер Српске Радован Вишковић је рекао да је страдање 12 бањалучких беба највећи злочин на овом простору, који институције Српске никада неће заборавити нити опростити светским моћницима.

Српски члан Председништва БиХ изјавио је да је очигледно да још дуго неће бити саопштења Савета безбедности УН у вези смрти 12 бањалучких беба, али да ће се потрудити да им укаже да би то требало да ураде, пренела је РТРС.

Прва бањалучка беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је уследила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим деловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобас изгубила је битку за живот са 14 година, а 14. беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је последице за цели живот.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести