Седница Главног одбора СНС: Вучић најавио промене

БЕОГРАД: Седница Главног одбора СНС почела је данас нешто после 16 сати.
GO SNS/Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/З. Жестић/ГО СНС

На дневном реду су актуелна политичка ситуација и анализа рада странке, као и организациона питања.

За медије је отворен почетак седнице и обраћање председника Александра Вучића, којег су чланови ГО поздравили великим аплаузом. 

На самом почетку обраћања Вучић је честитао на победи на изборима за Месну заједницу Мајур у Шапцу, у недељу, где су убедљиво победили кандидати које је подржала СНС.

Како је рекао, људи из СНС добили су у Мајуру као опозиција шест пута више гласова и то упркос тешким условима имали су 1.800 гласова према мање од 300 гласова.

"Тамо где смо опозиција, људи су показали већу енергију, жељу и посвећеност у раду, него у огромног делу Србије где су на власти и где мисле да ће све на изборима да реши Вучић", казао је он.

Седници у СЦ Шумице присуствују функционери странке Маја Гојковић, Јадранка Јоскимовић, Небојша Стефановић, Марко Ђурић, Милош Вучевић, Миленко Јованов, Зоран Бабић, Мирослав Чучковић.

Вучић најавио је промене у локалним самоуправама, као и на изборним листама СНС, на предстојећим изборима.

„О томе ћу говорити на седници Извршног одбора, да ће бити промена на локалу, као и на изборним листама и за републички парламент и за локалне изборе. Неки ће добровољно да оду са функција, неки неће добровољно, али природно ослобађамо простор за друге људе, рекао је Вучић на седници Главног одбора странке у спортском центру Шумице.

Србија је за време наше власти много снажнија

„За непуних седам година наше власти, а наследили смо много горе стање него сви пре нас, нисмо изгубили ништа, наш народ у региону јединственији је него икада, Србија је снажнија економски него икада, политички угледнија него икада и ништа од виталних националних интереса за све то време нисмо жртвовали, рекао је председник СНС и Србије Александар Вучић.

Обраћајући се члановима Главног одбора странке, Вучић је истакао да је Србија за време власти те странке постала снажнија него икада.

А после осам година "њихове власти", имали смо независну Црну Гору, независност Косова и 600.000 људи је остало без посла.

"У томе је разлика између нас и њих. Сагледајте ширу слику, немојте да гледате да ли је гужва у превозу", рекао је Вучић.

Он је рекао и да неће да одустане од политике којом Србију извлаче из кризе.

Србија, каже, има раст, спушта јавни дуг, смањује незапосленост из године у годину... 

Вучић каже да ћемо ове године имати раст 3,7 или 3,8 одсто а било је планирано 3,5. 

"Следеће године се надам да ћемо имати 4,5 или 4,6 одсто. Када говорим о том расту, треба објаснити да је БДП укупна вредност свега што створимо на годишњем нивоу. Ако сваке године створимо 4,5 одсто више, то значи за толико више можете да се задужите а да се не задужите, да повећате плате и пензије а да то не осетите..", рекао је он.

Политичке противнике, припаднике бивше власти, који се пореде са актулном и кажу да је СНС лош, Вучић наводи да је у њихово време раст био минус 3,1 одсто, а да им је "шампионски раст" био 1,4 одсто у периоду од 2008-2012, при чему су изведене приватизације целе привреде. 

"Хајде данас, кад тога нема, покажите да можете да растете, а ми показујемо да можемо, да можемо да држимо јавне финансије под контролом, јавни дуг и сви знају да земља иде напред", рекао је Вучић.

Каже, сви кукају да је гужва у целој земљи.

"А што је тако? Па, имамо мање становника него што смо имали, а не више... па гужва је зато што се боље живи, имамо по 30, 50, 70 хиљада више нових аутомобила. Само то нико неће да призна. Неко треба да се не плаши да народу саопшти истину", каже Вучић.

Како је навео, на СНС је посебно поносан због тога што је, без озбира на све грешке и муке, неупоредива њена озбиљност и одговорност у односу на све друге.

Подсећа кроз шта је све морало да се прође, почев од Милошевићеве власти, ратове, инфлације, па затим 7 година досовске власти - од убиства премијера, одласка Црне Горе из државне заједнице...


Формираћемо Фондацију "Брана Црнчевић"

Вучић je замолио чланове странке да изгласају оснивање Фондације "Брана Црнчевић", која ће организовати семинаре, подучавати, издавати брошуре, бавити се публицистиком и правити научна издања. 

"Желимо да од фондације "Бране Црнчевић" направимо нашу фондацију Конрад Аденауер", рекао је Вучић на седници ГО СНС.

Каже да у тај пројекат полаже огромне наде, те да је то једна од ствари којој би желео да се посвети у будућности, ако, каже, породица Бране Црнчевића не буде имала ништа против.

"Волео бих да нашу децу нешто научим, мислим да понешто и могу да урадимо по том питању. Имамо и простор за предавања, није простор ексклузиван, али довољан је да људи чују и виде", рекао је Вучић и додао да новца на рачуну за то има.

Како каже, највећа странка, не само у Србији, већ и у региону, мора да шири идеје мира, стабиности и привржености своме народу.

Страначким колегама: Што ћутите 

Александар Вучић истакао је данас да неће одустати од политике која Србију извлачи из кризе, опозицији поручио да је се не плаши, а страначким колегама - да не ћуте пред агресивном кампањом опозиције и њеним лажима.

Дошло је, констатује, неко време када су се сви повукли, сем "људи из Српске листе, Марка и још неколико људи из врха странке".

"Као да смо ми урадили нешто лоше, као да смо ми донели независност Косова, а не они који нас критикују, као да смо ми на неки нацин томе допринели, цега сте се упласили, кога", запитао је Вучић и упитао да ли Обрадовића, Ђиласа...

"Не дају да се уђе у парламент, то није било ни у Хитлерово време", рекао је Вуцћ, али је упитао да ли треба истину бацити под ноге, јер сте се уплашили, или треба ћутати и не одговарати.

"Је л'' се неко јавио пошто су синоћ говорили ''Вучић је Хитлер, фашиста, висиће на Теразијама... '', је л'' неко од вас реаговао", запитао је Вучић страначке колеге, наводећи да му то није потребно због сујете, већ зато сто је то постало нормално да га тако називају. 

"Је л'' имам гасне коморе, је л'' смо убили некога, или нама уништавају страначке просторије сваки дан... ", напоменуо је Вучић и поручио да се треба борити. 

Истакао је да политички противници прете дугим цевима, а онда кажу да ће други да користе дуге цеви, "туђу децу би да шаљу". 

"Онда кажу ''добићете грдне батине, хулиган, батинаш, фашиста, зликовац...''. Ја нећу да се тучем. Хоћу да добијем те грдне батне већ једном, од вас јунаци једни, да их видим, да их осетим већ једном. Немојте више да претите сваки дан", поручио је Вучић.

Он каже да су и то у сању да лажу, и запитао је ли хулиган зато што је рекао "хајде, урадите то већ једанпут" и што неће да бежи од њих.

Вучић је закључио да неће да одустане од политике коју води, јер зна да је једина могућа и најисправнија, једина за коју види да Србију извлачи из кризе.


Примећује да тај референдум о Црној Гори да је СНС био на власти никад не би прошао, а то се, каже, десило јер су они који су били на власти били неодговорни.

Онда је навео проглашење независности Косова 2008. године, када је тадашња власт мислила "добро је, завршили смо с Косовом, сад ће странци да дају паре да живимо боље".

"Више позива и разговора са НАТО, народом на КиМ сам ја имао у једном дану кад су упадали са дугим цевима на север КИМ, него они за осам година", приметио је Вучић и додао да људи на КиМ нису за њих због тога што имају некакве привилегије.

Указао је да на је на челу противничких странака, њихових одбора на КиМ, осуђени силоватељ који је силовао српске девојчице у Грачаници, осуђен на шест година а после три године пуштен а слободу и такви држе придике о патриотизму, за њих је председник Тачи а не Вучић.

За људе на КиМ председник је председник Србије без обзира на његово име.

И по томе се разликујемо.

"И сваки пут су људи на Ким знали шта радимо, да цедимо суву дреновину, да извучемо нешто за земљу и за њих на КиМ", рекао је он.

Танјуг/Фонет

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести