Селаковић: Албанци припремају "пакао, Вучић са Србима са КиМ

БЕОГРАД: Министар спољних послова и функционер СНС Никола Селаковић изјавио је да Албанци спремају "пакао" на КиМ и да ће се данас председник Србије Александар Вучић састати са представницима Срба са КиМ и сутра увече обратити јавности.
1
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Селаковић је рекао након седнице Председништва СНС да су разматрали актулену политичку ситауацију у земљи и региону и да су констатовали озбиљну забринутост због тога што албанска страна на КиМ "буквално припрема пакао у наредним данима.

Како је рекао, Вучић ће данас разговаратиа са представницима Срба на КиМ који долазе у ситауцију која је изузетно незгодна и кулминира из часа у час.

"Више о томе ће сутра увече, уверен сам, говорити и сам председник Вучић и да ће у свом обраћању говорити о овој ситауцији која нам прети ступањем сутра увече на снагу мера чији је доносилац Аљбин Курти", навео је Селаковић.

Морамо се наоружати стрпљењем спасити наше интересе на КиМ

Никола Селаковић је истакао да једностране мере, које је Приштина до сада доносила по ко зна који пут, никада нису ништа добро донеле.

Селаковић је, на питање на који начин ће се Србија односити према ситуацији на КиМ у вези са српским личним картама, те пререгистрацији возила на РКС таблице, рекао да је уверен да ће се Србија понашати као и до сада од када је Александар Вучић у власти, од када је био министар одбране до сада када је председник, тако да ћемо повући најбоље могуће и најмудрије потезе.

„ Ми смо од самог почетка показивали и показујемо колико смо за дијалог, мирна, дипломатска средства, за одсуство једностраности, јер то обесмишљава сваки дијалог који се води“, објаснио је Селаковић.

Он је истакао да ће о конкретној ситуацији и мерама које ћемо предузимати и о тежини наше позиције, која је, како каже, изузетно тешка и компликована, имајући у виду међународне и регионалне околности, говорити председник Вучић .

„То најодговорнији ауторитет у Србији који је умео до сада да препозна пут којим у таквим тешким околностима Србија треба да иде“,истакао је Селаковић.

Како је рекао "наши највећи савезници у оваквим ситуацијиамасу наша мудрост и стрпљење".

„Морамо тиме да се наоружавамо колико можемо, и да схватамо шта нам је задатак да чувамо. Да сагледамо, наравно, целину ситуације. Да схватимо ко Приштину подржава у таквим једностраним намерама и да покушамо да бранимо и спасавамо наше државне интересе на Косову“, подвукао је он.

Упитан за повлачење признања независности чиме се бави његово министарство, рекао је да држава није излазила са називима држава, али је обавештавала када је имала нова повлачења.

„То је мој посао док сам на функцији и сваког ко на њој буде у будућности. То је важна ствар за јачање наше позиције и одбране интереса“, истакао је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести