Селаковић: Циљ акције на северу Косова је застрашивање Срба

БЕОГРАД: Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић каже да циљ акције специјалних јединица косовске полиције није био борба против корупције и криминала, већ застрашивање Срба на КиМ, утеривање страха у кости и покушај да се они под притиском иселе.
selakovic FBakic
Фото: Dnevnik.rs

Селаковић је рекао да се борба против корупције и криминала не спроводи тако што се шаље више од 50 оклопних возила и више од 200 наоружаних специјалаца на голоруки народ.
Он је подсетио да према ранијем договору, таквим јединицама није дозвољен улазак на север КиМ.

"Мислим да је пред нама период у коме ће оваква врста неизвесности постати део наше свакодневице. Приштина ће наставити и даље да се служи провокацијама којима се служила и до сада", рекао је Селаковић за ТВ Прва.
Он је оценио и да је невероватно да са Савског венца у Београду Рада Трајковић осуђује реакцију председника Србије Александра Вучића и скоро се буни што председник није подржао акцију Приштине.

Упитан које представнике међународне заједнице је јуче контактирало Председништво, Селаковић је рекао да су позвали више људи, да им се у почетку нико није јављао, а да су потом уследиле исте приче где се "обе стране позивају на смирење тензија".
"Ово је озбиљна игра живаца, испипава се пулс Србима на КиМ и Београду докле ће тако нешто моћи да трпи. Требало је јуче бити Србин у Зубином потоку, Лепосавићу. Тај народ гледа у Београд и у своју државу и чека одређену вест, реакције и помоћи", нагласио је Селаковић.

Како каже, уверен је да до ситуације у којој ће Србија морати да заштити свој народ на КиМ неће доћи, да ће превладати разум, да ће Приштина да укине једностране мере и врати се за преговарачки сто.
"Приштина треба да схвати да Србија није крпа за бацање, да код нас постоји спремност за дијалог, спремност за тражење компромисног решења, али да не постоји спремност да се држава и народ понижавају", закључио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести