Селаковић и Ванг: Србија и Кина ће увек бити партнери

БЕОГРАД: Министар спољних послова Никола Селаковић састао се јутрос са шефом кинеске дипломатије Вангом Јием, који борави у посети Србији.
selakovic
Фото: Танјуг (видео)

Кинески министар Ванг Ји истакао је да му је велика част што је у могућности да посети Србију и да разговара о даљем развоју билатералних односа.

"Селаковић је мој добар пријатељ. Ви сте млад, веома успешан политичар у животу Србије. Имате чврсту вољу и искрен став за даљи развој нашег челичног пријатељства. То сам осетио када сам угостио вашу делегацију, када смо разменили мишљење и учврстили пријатељство. Добро смо се упознали и поставили добар радни однос и одлучио сам да на основу тога посетим Србију", рекао је Ванг.

Указао је да узајамне посете министара спољних послова две земље за мање од пола године показују да обе стране придају велики значај односу Србије и Кине и њиховом партнерству.

"Наша страна веома цени традиционално пријатељство. Пријатељство које је издржало искушења и промене на међународној сцени", рекао је Ванг.

Он је додао да је традиционално пријатељство Србије и Кине обновљено под снажним руководством председника Вучића и Сија.

"Кина ће увек бити партнер Србије. Циљ мог доласка је да се нађе одрживи пут за дубоку стратешку размену са Србијом и да подигнемо ниво наше сарадње", поручио је Ванг.

Селаковић је кинеском колеги, којег је ословио са "драги пријатељу, брате", пожелео добродошлицу у Србију, истичући да се наша земља поноси својим односима са Кином и да се нада посети кинеског председника.

"Изузетно ми је задовољство што имамо прилику да вас угостим у нашој престоници, где нисте први пут, али јесте први пут као шеф делегације и министар спољних послова у исто време", рекао је Селаковић на почетку састанка.

Он је истакао да је званична посета Ванга Београду одлична прилика за размену мишљења и ставова о питањима од обостраног интереса земаља које везује челично пријатељство.

Селаковић је указао да се односи Србије и Кине, упркос свим проблемима које је у свету створила пандемија корона вируса, неометано развијају, а две државе су, и поред пандемије, успеле да одрже ниво размене посета на високом нивоу.

"Србија се поноси својим односима са Кином, којима посебан замајац даје лични однос веома искреног блиског пријатељства између председника Србије Александра Вучића и Кине Си Ðинпинга. Наша жеља је, и надамо се да ће, упркос одлагањима до којих је дошло због пандемије, убрзо доћи до реализације посете кинеског председника Србији", поручио је Селаковић.

У присуству двојице министара потписан је и Протокол о сарадњи два министарства спољних послова.

Кинески министар спољних послова састаће се данас и са председником Србије Алексндром Вучићем, а јуче је, по доласку у Београд, разговарао са премијерком Аном Брнабић и председником парламента Ивицом Дачићем.

Ванг Ји ће до сутра посетити неколико европских земаља - поред Србије, и Грчку, Албанију и Италију.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести