Селаковић с Лавровим: Принципијелна руска подршка Србији

ЊУЈОРК: Министар спољних послова Никола Селаковић је у Њујорку, у разговору с министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим, истакао да постоји несебична и принципијелна руска подршка Србији.
l
Фото: Tanjug (Zoran Stanić)

Селаковић је нагласио да су односи Србије и Русије искрени, отворени и традиционално пријатељски, чему сведочи изузетно добра сарадња на свим пољима.

Подвукао је константно јачање политичке сарадње, којој, према речима министра, умногоме доприносе редовни сусрети на највишем и високом нивоу.

Селаковић је посебно навео да су одлични односи председника Александра Вучића и Владимира Путина од посебне важности за свеукупну сарадњу.

Шеф српске дипломатије је указао и на веома добру комуникацију коју остварују два министарства спољних послова и подсетио на посету министра Лаврова Србији и његову узвратну посету Русији, и позвао је шефа руске дипломатије у званичну посету Србији.

Селаковић је и овом приликом захвалио на несебичној и принципијелној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Нагласио је и значај снажне подршке Русије нашим државним и националним интересима у међународним форумима, посебно у УН и Савету безбедности.

Селаковић је информисао руског колегу о ситуацији на КиМ и најновијим једностраним потезима и провокацијама Приштине, и захвалио због начина на који је руско Министарство иностраних послова реаговало на најновији упад специјалних јединица приштинске полиције на север покрајине.

Саговорници су разговарали о ситуацији са пандемијом у обе земље, као и о даљој сарадњи у борби против корона вируса и започетој производњи вакцине "Спутњик В" у Србији.

Селаковић је изразио наду да ће министар Лавров и делегација Русије учествовати на скупу у Београду, поводом обележавања 60 година од Прве конференције несврстаних, и истакао да је то и добра прилика за њихов нови билатерални сусрет.


О кризи на КиМ

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је Танјугу у Њујорку да је упознао министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова са најновијом ситауцијом на КиМ, као и да је Лавров поручио да можемо и даље да рачунамо на подршку те земље по питању наших интереса на КиМ.

Селаковић је рекао да је то био један од последњих састанака које је имао у Њујорку и додао да се са Лавровим састао трећи пут у последњих девет месеци.

Наравно да сам искористио ту прилику да га упознам са последњим дешавањима на северу КиМ, са ситуацијом у дијалогу Бегорада и Приштине и са оним што јесте став са којим је изашао председник Вучић, који је био јасан и недвосмислен, по питању наставка дијалога и даљих дешавања на КиМ, рекао је Селаковић.

Каже да је на састанку било речи о принципијелној подршци Русије која је стално присутна, не само у Москви и у Београду већ и на Ист Риверу, од сталне делегације Русије, као сталне чланице Савета безбедности УН.

Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. И оно што је Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на КиМ, рекао је Селаковић после састанка на маргинама Генералне скупштине УН.


Саговорници су разговарали о ситуацији у региону Западног Балкана, као и о предстојећој седници Савета безбедности посвећеној редовном извештају генералног серетара УН о раду Мисије УМНИК на КиМ.

Србија и Азербејџан јачају стратешко пријатељство

Шеф српске дипломатије састао се у Њујорку и с министром иностраних послова Азербејџана Џејхуном Бајрамовом и истакао да ће зајединичко организовање скупа Покрета несврстаних земаља у Београду додатно учврстити пријатељство Србије и Азербејџана.

Селаковић је у разговору констатовао да су односи двеју држава пријатељски и да постоји заједнички интерес за јачање стратешког партнерства и интензивирање политичког дијалога на највишем и високом нивоу.

Истакао је да одлични односи председника Аелксандра Вучића и Илхама Алијева умногоме доприносе таквој сарадњи Србије и Азербејџана.

Изразио је још једном задовољство због чињенице да Србија и Азербејџан, као председавајући Покрета несврстаних земаља, заједно у Београду организују скуп поводом 60. годишњице прве конференције несврстаних.

Селаковић је истакао да ће то бити још једна прилика за учвршћивање пријатељства и сарадње две државе.

Шеф српске дипломатије захвалио је саговорнику на доследном ставу Азербејџана да стабилност међународног поретка мора да почива на принципу суверенитета и територијалног интегритета држава, те подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Србија и Азербејџан, према речима министра Селаковића, имају велики неискоришћен простор за интензивирање економске сарадње, и зато је веома важно да Мешовити комитет за трговину и економску сарадњу настави да пружа подршку контактима привредника.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести