Селаковић: Србија захвална Ирану на подршци по питању КиМ

ЊУЈОРК: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Њујорку са министром иностраних послова Ирана Хосеином Амир-Абдолахианом и захвалио му на подршци Ирана по питању КиМ.
nikola selakovic
Фото: Tanjug (video)

Селаковић је изразио задовољство због тога што је у прилици да, након овогодишње посете Ирану, настави контакте на високом нивоу са представницима те земље.

Такође, саговорници су разговарали и о реализацији посете на највишем нивоу.

Честитајући иранском колеги на недавном избору на функцију министра иностраних послова, Селаковић је изразио очекивање да ће односи две земље наставити да се развијају у духу међусобног разумевања и уважавања и да ће Амир-Абдолахиан бити гост Београда на предстојећем обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних.

Селаковић је саговорнику захвалио због доследне подршке Ирана територијалном интегритету и суверенитету Србије и подршци у међународним организацијама.

Србија је, према његовим речима, заинтересована за наставак јачања политичког дијалога са Ираном, као и за унапређење економске сарадње.

С тим у вези, Селаковић је информисао иранског колегу о успесима економских реформи у Србији и позитивној агенди Србије у региону оличену кроз иницијативу "Отворени Балкан".

Унапредити укупну сарадњу с Мауританијом

Министар спољних послова Србије разговарао је раније данас у Њујорку са министром иностраних послова, сарадње и дијаспоре Мауританије Исмаилом Улдом Шеиком Ахмедом и поручио да је потребно јачати везе и контакте две земље.

Такође, упутио је позив министру Ахмеду да дође у званичну посету Србији.

Говорећи о скупу на високом нивоу у Београду, који ће бити организован поводом обележавања јубилеја - 60 година од Прве конференције ПНЗ, Селаковић је изразио очекивање да ће делегација Мауританије, чланице Покрета, бити у прилици да присуствује овом значајном догађају.

Селаковић је информисао саговорника о економским успесима Србије у претходних седам година, поручио да је Београд заинтересован за унапређење економске сарадње са Мауританијом, и указао на могућности сарадње у области образовања и ИТ сектора.

Такође, разговарано је о стипендирању страних студента кроз програм „Свет у Србији“, а Селаковић је истакао да се и надаље очекује пријављивање и учешће студената из Мауританије.

Саговорници су разменили информације о ситуацији са вирусом корона у обе земље.

Селаковић је обавестио министра да је Србија до сада определила више од 200.000 доза вакцина против ловида 19 у виду донације афричким државама, а мауританијски министар је честитао Србији на донацијама.

Селаковић је саговорника упознао и са тренутном ситуацијом на Косову и Метохији, последњим једностраним актима Приштине, као и упорним неиспуњавањем одредби из Бриселског споразума.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести