Селаковић: Зашто се и наша страна позива на смиривање тензија

ЊУЈОРК: Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио да је на радној вечери коју је у Њујорку са лидерима Западног Балкана организовао високи представник ЕУ Жозеп Борељ изнео став Београда поводом кризе на северу КиМ, али и запитао, пошто се пођеднако Београд и Приштина позивају на смиривање тензија - шта је то наша страна урадила да би дошло до тензија.
nikola selakovic, FoNet
Фото: FoNet

Боримо се у Њујорку за афирмацију наше позиције и за решавање свих питања мирним средствима и дијалогом, рекао је Селаковић за Танјуг.

Разговрали смо на тему актуелних дешавања у региону и европске перспективе за ЗБ. И то је била још једна прилика да изнесем став Београда који је познат поводом кризе на северу КиМ, а то је - са једне стране посвећеност наше владе и преседника Србије очувању и изградњи мира, стабилности и безбедности укључујући и безбедност Срба на КиМ, али и неслагање и неприхватљивост изјава у којима се изједначавају Београд и Приштина, као да су једнако својим активностима допринели актуелизацији ове последње кризе, и обе стране позивају на смиривање тензија, рекао је Селаковић.

Том сатанку у Мисији ЕУ при УН у Њујорку присуствовали су представници шефова делегација ЗБ, а поред Селаковића били су и председник Црне Горе Мило Ðукановић, председник Северне Македоније Стево Пендаровски, премијер Албаније Еди Рама, председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић, као и председница привремених приштинских институција Вљоса Османи.

Селаковић каже да је на том састанку поставио питање : "шта смо ми то урадили да би до тих тензија дошло", као и да је указао да је Београд и даље посвећен дијалогу, и да је нагласио да нећемо прихватати никакве једнострано наметнуте потезе, поготово кроз криминалне активности.

Такви потези једноставно обесмишљавају дијалог. Јесмо за дијалог. Хоћемо да га наставимо, али потребно је да се ствари врате на време пре последњих дешавања и да наставимо разговоре, поручио је Селаковић, који с премијером Аном Брнабић представља Србију на 76. заседању Генералне скупштине УН.

Истакао је да је састанак са Борељом био прилика и да се чује од шефа европске дипломатије нешто више о ономе како он, види питање даљих активности ЕУ у односу на ЗБ.

И наша борба се овде (у Њујорку) наставља. Сретаћемо се са пријатељима овде, широм света, томе и служи одржавање Генералне скупштине УН, навео је он и додао да ће заједно са нашим амбасадором Марком Ђурићем и тимом Министарства спољних послова представаљати Србију и борити се за наше интересе.

На питање у ком правцу очекјује да ће се одвијати ситуација КиМ и какав је вечери став Бореља, Селаковић је рекао да високи представник ЕУ сматра да је потребно наставити дијалог.

А, како ће се одвијати ситуација и шта ће се дешавати видећемо. Наши ставови су потпуно јасни, изнео их је предсендик Вучић после седнице Националног савета за безбедност. Боримо се у Њујорку за афирмацију наше позиције и за решавање свих питања мирним средствима и дијалогом, рекао је Селаковић.

Подсетио је да је од доласка у Њујорк, од уторка, имао значајне сусрете, са министрима спољних послова Туниса, Естоније, Боливије, Словеније и Гвинеје Бисао.

Селаковић је додао да наставља састанке и да ће се данас видети и са министром спољних послова братског и пријатељског Кипра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести