Селаковић-Лавров: План консултација - списак састанака

БЕОГРАД: Документ који су недавно потписали министри Никола Селаковић и Сергеј Лавров садржи само четири странице, а садржај одговара називу - у питању је план консултација два министарства спољних послова у наредне две године, пише данас "Блиц" који је навео да је документ добио из дипломатских извора.
Министарство иностраних послова Србије
Фото: Министарство иностраних послова Србије

"Реч је о плану билатералне сарадње. Прецизније, то је списак планираних билатералних састанака и консултација између два министарства. Овај план предвиђа распоред састанака, дешавања, потписивања меморандума, међувладине консултације које нису на највишем нивоу", рекао је извор "Блица" из дипломатских кругова који додаје да овакви документи нису цак ни из категорије "строго поверљиво".

План који су у Њујорку потписали Селаковић и Лавров позива се на споразум из времена Савезне Републике Југославије, из 1996. године.

"То је план састанака за које се, међутим, не може тврдити да ће бити одржани. Примера ради, током 2020. године ни пола предвиђених догађаја није остварено због короне. Слична судбина могла би да задеси и ове састанке, јер је тешко да ће агенда бити испуњена током 2023. године", напомиње извор листа.

У Плану консутација који је објавио "Блиц", стране су се споразумеле да 2023-2024. године одрже политичке консултације по питањима билатералних односа, регионалне и европске проблематике.

Предвиђене су и консултације о актуелним питањима српско-руских односа, ситуацији у југоистоцној Европи, питањима спољнополитицког планирања, о тематици Организације за европску безбедност и сарадњу, као и о питањима конзуларне сарадње.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести