Селаковић положио венац на споменик краљу Петру и Александру Карађорђевићу

ПАРИЗ: Министар спољних послова Никола Селаковић данас је, током званичне посете Француској, са градоначелником 16. арондинсмана Париза Франсисом Фишером, положио венац на споменик краљу Петру и краљу Александру Карађорђевићу.
Nikola Selaković Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Споменик, посвећен примарно краљу Александру првом Карађорђевићу, убијеном 1934. године у атентату у Француској, али и његовом оцу краљу Петру првом Карађорђевићу, представља заједничку споменичку композицију.

Селаковић је истакао да 16. арондинсман у Паризу сведочи о пријатељству и савезништву српског и француског народа.

"Дуго времена је споменик краљу Петру Ослободиоцу и Краљу Александру Ујединитељу у Паризу био једини споменик српским великанима, шефовима српске државе из најтежег периода њене модерне историје. Сећање на ове велике владаре и војсковође у другој половини 20. века чувао је управо тај споменик у Француској, јер су идеолошки неистомишљеници и окупатори све споменике српским краљевима уништили", подсетио је Селаковић.

Он је додао да би сваки Србин, када дође у Париз, поред Лувра и Тријумфалне капије и других знаменитости, требало да обиђе и овај споменик.

Градоначелник 16. арондинсмана Париза Франсис Фишер рекао је да је дошао да ода почаст Србији, савезнику и пријатељу Француске.

"Без обзира што смо у блиској прошлости имали несугласице, а Француска и ЕУ имали мање разумевања за кризу у бившој Југославији, ми не заборављамо да је Србија наш пријатељ и савезник. Зато сам данас овде", рекао је Фишер, пожелевши добродошлицу српској делегацији.

Селаковић је нагласио да је на споменику, поред српских краљева, приказан и пети српски војвода, велики добротвор и пријатељ Србије, маршал Франш Д'' Епере.

"Ми успомену на савезништво са Француском чувамо предивном Спомеником захвалности Француској, који смо пре три године обновили и који су поново открили председник Француске Емануел Макрон и председник Србије Александар Вучић. Французи чувају сећање на наше пријатељство и савезништво овим спомеником", истакао је Селаковић.

Он је додао да нема много народа који имају споменик на таквом месту у Паризу.

"То нас све обавезује на даљу сарадњу која је веома озбиљна у економији, као и војно-техничка сарадња, а још више ћемо јачати сарадњу у култури и образовању", поручио је Селаковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести