Селаковић: Проблем Ђукановића постојање српског народа у Црној Гори

БЕОГРАД: Проблем Мила Ђукановића је то што негира постојање српског народа у Црној Гори, оценио је данас шеф српске дипломатије Никола Селаковић, ситичући да Срби живе у тој земљи и да их је према попису 29 одсто од укупног становништва.
nikola selakovic, FoNet
Фото: FoNet

Селаковић је за ТВ Пинк то казао коментаришући интервјуу Мила Ђукановића у којем је причао о "буђењу српског пећинског национализма", као и о томе да власти Србије угрожавају суседне земље.

Селаковић наводи да је невероватно индикативно да о такозваном пећинском српском национализму говори човек који подржава најгори црногорски пећински национализам.

"Шта да кажете када чујете масу која пева усташке песме и кличе усташким покличима", каже Селаковић.

Додаје да су наводи Мила Ђукановића против Србије најштетнији за односе између Срба и Црногораца, између два братска народа.

"Ми те односе треба да чувамо, Срби и Црногорци треба добро да живе и у Србији и Црној Гори", наглашава шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, задатак Србије је да с друге стране ради на ономе што су добри односи између Сба и Цногораца.

"Ми то радимо у Србији, а волели би да видимо то и у Црној Гори", казао је Селаковић.

Брајовић: Ђукановић не негира постојање српског народа

Саветница црногорског председника за спољну политику Тамара Брајовић је, поводом данашње изјаве министра спољних послова Србије Николе Селаковића, саопштила да је "најгнуснија подвала" да Мило Ђукановић негира постојање "било којег народа у Црној Гори".

Министар Селаковић је раније изјавио да је "проблем Ђукановића то што негира постојање српског народа у Црној Гори".

Брајовићева је навела да је Ђукановић синоћ у интервјуу за РТЦГ више пута поновио да "нема говора" о антисрпству у Црној Гори.

"То му спочитавају они који нажалост негирају црногорски национални идентитет", додала је она у саопштењу.

Према њеним речима, "српски народ, односно грађани који се осећају Србима у Црној Гори, део су и богатство мултиетничке и грађанске Црне Горе, која је и њихова држава".

Она је, истовремено, поручила да ће Ђукановић "наставити да пружа отпор великодржавним идејама и великодржавним национализмима, укључујући и великосрпски", као и да ће бранити националне интересе, без обзира на, како се тврди у саопштењу, "незапамћене притиске и подметања која долазе и из Србије, не само од националистичких структура, него и од државних званичника".

Брајовићева се осврнула и на изјаву Селаковића у којој је поменуо "најжешћи црногорски пећински национализам".

Она каже да, ако Селаковић под тим мисли на грађане који се ових дана "окупљају у оквиру комитског и патриотског покрета у Црној Гори, подсетићемо га да су комите управо крваво страдале почетком прошлог века од продужене руке великосрпског национализма у Црној Гори".

Селаковић је такву изјаву дао коментаришући ранији интервју Ђукановића у којем је он изнео тврдње о "буђењу српског пећинског национализма", као и о томе да власти Србије угрожавају суседне земље.

Шеф српске дипломатије је истакао да је невероватно индикативно да о српском пећинском национализму говори човек који подржава најгори црногорски пећински национализам.

"Шта да кажете када чујете масу која пева усташке песме и кличе усташким покличима", рекао је Селаковић.

Брајовићева је саопштење закључила речима да у Београду добро знају да "Црна Гора и њен председник никада нису били, нити су непријатељи Србије".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести