Селаковић: Сарадња Србије и Француске константно напредује

ПАРИЗ: Министар спољних послова Никола Селаковић званичну посету Француској започео је данас састанком у Националној скупштини, где је разговарао са представницима оба дома парламента.
Nikola Selaković Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Селаковић је констатовао да две земље везује историјска блискост и пријатељство и поручио да је Француска један од најзначајнијих политичких и економских партнера Србије, уз захвалност Паризу на подршци европским интеграцијама наше земље.

У разговору са сенаторима и посланицима, министар је изразио задовољство цињеницом да укупна сарадња две земље бележи константан напредак и да је политички дијалог одличан, те оценио да је Србија, у складу са стратешким партнерством, опредељена за даље унапређивање односа са Француском.

"Сведочимо интензивирању наших односа, које је наступило након посете председника Емануела Макрона Србији 2019. године, када је и партнерство две земље добило на снази", рекао је Селаковић додавши да је сарадња нарочито интензивирана у области економије.

"Француска је веома важан економски партнер и све је више присутна као инвеститор у Србији. Посебно радује што француски привредници у континуитету показују интересовање за пословање у нашој земљи. Србија је привукла чак 80 одсто француских инвестиција у читавом региону", истакао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је наша земља посвећена регионалној стабилности и економском развоју и повезивању целог региона.

Он је саговорнике информисао о иницијативи председника Србије "Отворени Балкан", чији су значај до сада препознали Албанија и Северна Македонија.

Селаковић им је пренео информације и о ситуацији на Косову и Метохији, као и о току дијалога Београда и Приштине, истичући да је једини пут за постизање одрживог решења управо дијалог и нагласио да Београд, без обзира на опструкције Приштине, остаје доследно на тој позицији.

Министар је захвалио Француској на подршци коју пружа Србији на европском путу, рекавши да је недавно отварање кластера вредновање реформи које је спровела Србије.

Истакао је да ће наша земља наставити још динамичније да ради на реформском процесу, и да се надамо да ће то довести до отварања нових кластера, посебно током предстојећег председавања Француске Савету ЕУ.

Када је реч о парламентарној сарадњи, Селаковић је указао да је она интензивирана у протеклих неколико година и додао да би од великог значаја била посета председника Сената Жерара Ларшеа, као и сенатора и посланица, Србији.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести