Селаковић: Тражимо да у дијалогу будемо равноправни

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић каже да је унутрашњи дијалог о Косову већ донео резултате, а он сматра да је најзначајније што је српско-албански проблем враћен у жижу интересовања јавности, а за то је, како наводи, заслужан председник Александар Вучић, јер је иницирао дијалог. 
Nikola Selaković na KiM Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"До тада сте о томе могли да слушате само од појединих политичара у скупштинским клупама или у телевизијским студијима и ту је био крај приче. Ви сада имате све сегменте друштва укључене у причу о КиМ и проблеме које држава Србија има на КиМ", рекао је Селаковић новинарима након још једне сесије унутрашњег дијалога, овог пута у Косовској Митровици.

Он сматра да је за Србију важно да се у тим разговорима сада показује озбиљност и зрелост, што раније није био случај."Неки говоре да је то резултат политике која корача ка издаји", приметио је Селаковић, уз опаску "ко је луд да улаже у нешто што хоће да изда", закључивши да Србија улаже у српске средине на КиМ. 

Како је рекао, Београд једноставно не може прихватити да се већ годинама образовни систем на КиМ прилагођава оном у Албанији, а кад се нешто слично предлаже у вези с образовањем Срба у другим државама, међународна заједница то види као проблем."Суштина наше политике је да тражимо пуно разумевање за интерес нашег народа на КиМ и да им се обезбеде услови да ту живе", казао је Селаковић.Додао је да је неспорно да Београд остаје посвећен дијалогу и тражењу решења кроз међусобно разумевање, те додао да Београд има разумевања за интересе албанске стране, али да тражи да се исто то омогући српској страни. 

"Ако ми нешто тражимо то је онда да у том дијалогу будемо равноправно прихваћени и схваћени од оних који дијалог подржавају. Сигурно да прави пут није у томе да када дође до неког споразума једна страна испуни све, а друга не испуни ништа или да се оно што је испунила сведе на ниво статистичке грешке", приметио је Селаковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести