Селаковић: Треба нам мудрости и стрпљења,не смемо одустати

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић данас је на састанку с представницима Српске листе у Косовској Митровици истакао је да је борба за јужну покрајину борба за Србе на КиМ и поручио да ко год прича нешто друго - лаже их.
Nikola Selaković Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Селаковић је, подсетивши на јучерашње обраћање председника Србије Александра Вучића, казао да су могли чути оно што се до сада није могло чути, а то је рационалан приступ решавању проблема и чврст став да нема договора у којем се једна страна унижава, а друга узвисује. 

Навео је да је Вучић јуче поменуо све што је Канцеларија за КиМ урадила од 2012. године и додао да би то требао да покуша да уради било ко ко је пре 2012. године имао задатак да води рачуна о Србима на КиМ.

"Причали су вам да сте отписани, да нема ништа од Срба на КиМ, а онда сте, од 2012. године, видели да је мање приче, али дела више. Наша ситуација није лака и ви то добро знате, ви који сте наш најбољи аргумент за борбу за КиМ, ви без којих нико не би имао шта да прича и ради поводом КиМ. Та ситуација је у неким аспректима макар мало боља данас, када је Србија успела да подигне углед у свету", казао је Селаковић.

Подсетивши да је више од 1930 дана прошло од како Албанци са КиМ нису ипунили обавезу и формирали заједницу српских општина, Селаковић је казао да је Србија тиме што је све испунила показала да јој је стало до мира, решења и колико је озбиљна и одговорна.

Упитао је како се ођедном десило да су на истој страни и представници ојађене српске опозиције, део Цркве, али и једна Наташа Кандић, Соња Бисерко и додао да сви они заједно убедују у једну ствар, а то је да је боље да цело КиМ буде такозвано независно албанско Косово, да се у то не дира.Селаковић је питао и треба ли сви да идемо тим путем и да чекамо да нас у местима на КиМ, где Срба има по троје - четворо, до оних места где нас има у хиљадама, нестајемо или треба да чувамо оно што чува Србију, а то су људи.

Он је апеловао на стрпљење Срба са КиМ, приметивши да како нису успели да понизе и унизе Марка Ђурића у марту то не могу да учине никоме ни у сали где је овај данашњи састанак одржан, ни у Лебану, Грачаници.

"Немамо право да одустанемо, али немамо право да срљамо и да не покушамо све сто можемо да очувамо мир", истакао је Селаковић.Он је додао да се неко ко данас има 19 година и живи на КиМ и припада српском народу, не сећа времена када је овде била српска полиција и војска.

"То су данас одрасли млади људи, који имају бирачку право, који до тог времена досежу само кроз приче. Они не знају оно што знамо ми, али су ресени да остану, сачувају своје име и идентитет. Свакога дана ми који смо у систему власти треба да мислимо на те људе, јер су они будућност, њима ћемо Србију приближити само онолико колико је ми носимо. А ако то желимо, треба нам мудрости и стрпљења", навео је Селаковић.

Поручио је српском народу да данас, као никада раније, имају државни врх, на челу са председником Вучићем, којима могу спокојно веровати.Истакао је да не треба наседати на провокације и дестабилизовати оно што је до сада успело да се уради и додао да није било председника Вучића, ни то не би успели да ураде.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести