Сервер: Корекцију граница са Косовом би Руси искористили

ВАШИНГТОН: "Корекција граница", односно еуфемизам за "размену територија", је лоша идеја, каже амерички аналитичар Данијел Сервер и за то наводи више разлога, а пре свега тај да би то дало ветар у леђа заговорницима самосталности Републике Српске, и Велике Албаније.
server, tanjug
Фото: Танјуг архива

"Размена би дала ветар у леђа оним косовским Албанцима који желе уједињене са Албанијом. То би ишло у прилог и Албанцима у Македонији, који би такође желели ''Велику Албанију'', што би дестабилизовало Македонију", написао је Сервер у ауторском тексту за портал Пеацефаре.нет, а поводом изјаве косовског председника Хашима Тачија да је спреман да разговара о "корекцији граница". 

Он даље наводи да је један од разлога и то што би Република Српска, коју већински насељавају Срби и заузима 49 одсто територије БиХ, могла да прогласи независност и да изнесе захтев за уједињење са Србијом, а у том случају би могао да се догоди и реципрочан потез босанских Хрвата. 

"Руси би преседан корекције граница искористили у Јужној Осетији и Абхазији у Грузији, Транснистрији у Молдавији, као и Донбасу у Украјини. Зато би Русима могла и да се свиди идеја о учлањењу Косова у УН, што би била пирова победа уколико се Косово укључи у идеју стварања ''Велике Албаније'' или ако Кина одлучи да уложи вето на чланство Косова", рекао је Сервер. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести