Шиб: Идеју Мини Шенгена спровести у свим земљама З.Балкана

Сматрамо да је Мини Шенген додатни импулс за економију целог региона и очекујемо да ће Мини Шенген на неки начин бити инкорпориран унутар економско регионалне привредне зоне, рекао амбасадор Немачке Томас Шиб
sib, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

БЕОГРАД: Амбасадор Немачке Томас Шиб изјавио је данас да идеја Мини Шенгена треба да буде до краја спроведена у свим земљама Западног Балкана, те да се очекује да на Самиту у Софији буде донета кључна одлука о формирању заједничког регионалног тржишта.

"Сматрамо да је Мини Шенген додатни импулс за економију целог региона и зато очекујемо да ће Мини Шенген на неки начин бити инкорпориран унутар економско регионалне привредне зоне и надамо се да ће резутлат тога бити у среду да се донесе одлука о неком одлучном кораку нарпед, да се установи регионално заједничко тржиште", рекао је Шиб и подсетио да је регионална сарадња кључ за евроинтеграције Западног Балкана.

Шиб је на скупу "Тачка прелома: Процес проширења ЕУ у време пандемије" подсетио да је управо регионална сарадња разлог зашто је канцеларка Ангела Меркел 2014. године покренула Берлински процес у оквиру кога се наредних дана одржава самит у Софији чији су домаћини Северна Македонија и Бугарска.

"Чињеница да је Мини Шенген идеја дошла из региона је јако позитивна, али истовремено она мора бити спроведена до краја и све змеље ЗБ морају да буду укључене у процес", рекао је Шиб и додао да је управо филозофија иза Берлинског процеса била импулс да земље у региону преузети иницијативу за сарадњом.

Шиб је подсетио да Берлински процес има и даље велики потенцијал.

"Можда нисмо тамо где смо очекивали да ћемо бити када смо покренули Берлински процес, али постоје успешне реализоване приче", рекао је Шиб на скупу у организацији Фридрих Еберт Фондације и Европског покрета у Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести