Шиб: Имиџ ЕУ није толико позитиван у Србији колико се очекивало

БЕОГРАД: Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је да има утисак да имиџ Европске уније није толико позитиван у Србији, колико се очекивало.
sib, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Имиџ ЕУ овде није позитиван колико се очекивало, али ЕУ чини добре ствари за Србију. ЕУ подржава Србију финансијски, кроз бројне програме, инвестиције, на путу ка ЕУ. Имате 27 држава ЕУ, понекад је то компликован процес, како да се договоримо о помоћи одређеним државама. Ради се о принципу, али ЕУ ради добар посао. Мислим да постоји простора да се побољша имиџ ЕУ у Србији, рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Шиб додаје да Немачка чврсто подржава Србију на путу ка ЕУ.

Ми овде покушавамо да објаснимо за ста се залаже ЕУ. Србија треба да постане чланица Уније. Свакако може да има користи од онога сто нуди ЕУ. Морамо да радимо на томе да конструктивно сарађујемо, казао је.

Амбасадор Немачке је рекао да пре уласка у Унију, косовско питање "мора да буде решено", не прецизирајући тачно шта то значи.

Питање Косова мора да се реши пре него што Србија постане чланица ЕУ. И владавина права одлучује о брзини којом се Србија приближава ЕУ. Није само Косово једино питање, има бројних других техничких тема. Србија је усред тог процеса. Али да, потребна је нормализација односа између Србије и Косова. Ту постоји процес преговарања, Мирослав Лајчак то води у име ЕУ, а циљ да се обе стране договоре о целокупном споразуму који ће решити сва отворена питања, поручио је.

Упитан да прокоментарише да ли се ЕУ претходних месеци повукла из преговора Београда из Приштине, Шиб је оценио да се САД више умешала у ток дијалога, него што је ЕУ испала из приче.

ЕУ се није повукла, Лајчак је поставио дијалог, а онда су Американци ушли у игру и заложили се да се економски односи нормализују, што смо ми подржали. То олакшава политички дијалог. Можда је још рано рећи, али мислим да ће се под Бајденовом администрацијом политички дијалог појачати, казао је Шиб.

Говорећи о односу ЕУ и администрације Џоа Бајдена, изабраног председника САД, Шиб каже да је Немачка раније имала добар однос са Бајденом.

Канцеларка Ангела Меркел је будућем председнику честитала на победи и радујемо се сарадњи с њим.

Бајден је осам година био заменик Бараку Обами, раније смо јако добро сарађивали са њим. Надамо се да ћемо наставити добру сарадњу са њим. Ипак, јако је рано било шта конкретно рећи, видећемо, оптимисти смо. Бајден тек треба да ступи на дужност, навео је.

Немачка је увела могућност да годишње до 25.000 људи са Западног Балкана могу да раде у Немачкој.

Заинтересовани да добијемо радну снагу, али истовремемено младима у Србији желимо да омогућимо перспективу и зато препоручујемо немачким фирмама да овде отварају радна места, да радна снага остаје овде, док ми подстичемо, финансирамо те пројекте. Ако људи желе да иду у Немачку да стекну искуство, то је добро, али одлично би било да то искуство примене касније у Србији, закључио је Шиб.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести