Сијарто: Енергетска безбедност МАЂАРСКЕ је данас НЕЗАМИСЛИВА БЕЗ СРБИЈЕ

ПАЛИЋ: Енергетска безбедност Мађарске је данас незамислива без Србије, што важи и обрнуто, изјавио је данас министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто, приликом потписивања уговора о изградњи нафтовода који ће спојити мађарско село Алђе и Нови Сад.
s
Фото: FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/bs

Сијарто је, на састанку стратешког савета Мађарске и Србије на Палићу, рекао да је уговор о нафтоводу "можда и најважнији потписани споразум између ове две земље у историји", преноси агенција МТИ.

Мађарски министар је навео да ће Србијагас и мађарска компанија МВМ заједнички основати компанију за трговину природним гасом, која ће почети са радом на јесен. "Већина природног гаса у Мађарску стиже преко Србије, а ми у име Србије држимо у складишту преко 100 милиона кубних метара гаса", казао је он. Сијарто је нагласио и да ће између мађарског села Реске и Хоргоша бити успостављен "најмодернији, највећи и најсјајнији гранични прелаз у Европи", истичући да ће то бити један од највећих заједничких пројеката свих времена.

Мађарски министар је нагласио да би сарадња могла да уђе и у "нову димензију у спољној политици" - уз споразум о успостављању заједничког иностраног представништва Будимпеште и Београда. Амбасада Србије у Киншаси у Конгу биће домаћин дипломатским представницима Мађарске, а амбасада Мађарске у Валети на Малти биће домаћин мисије Србије, рекао је он, додавши да ће овај пројекат бити настављен и у другим земљама.

Сијарто је поменуо и да је привредна сарадња Србије и Мађарске оборила неколико рекорда, наводећи улагања мађарских компанија у Србију и трговинску размену која је прошле године достигла шест милијарди евра.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести