Сијарто: Мађарска спремна да помогне Србији у вези са мигрантима

БЕОГРАД: Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да је Србији, ако треба неку помоћ да брани своје јужне границе од миграната, Мађарске спремна да помогне.
ФоНет/Зоран Мрша/Петер Сијарто
Фото: ФоНет/Зоран Мрша/Петер Сијарто

"И вашем министру унутрашњих послова сам рекао да ћемо ми сачувати нашу границу без обзира на то колики буде притисак, јер је то обавеза једне државе. Безбедност граница и нашег становништва мора да нам буде на првом месту", рекао је Сијарто, који је данас боравио у Београду.

Он је за РТС казао да му се чини да Турска не жели и не може више да задржава Сиријце који желе у Европу и да пред том опасношћу Балкану треба заједнички одговор.

"Кад сте протеклих година имали кризу послали смо вам 600 наших полицајаца, а и сада их има 20 на граници са Северном Македонијом. И нама су Чеси, Словаци и Пољаци помагали кад је био удар на нашу границу", рекао је Сијарто.

Међутим, наводи, исто тако је важна правовремена порука мигрантима.

Према његовим речима, највећа грешка Европе јесте што им није јасно рекла да само легалним путем могу да дођу у Европу и никако другачије.

То је важно да се каже јер ће онда, сматра Сијарто, бити мања навала.

Рекао је да Србија у процесу придруживања Европској унији напредује невероватно добро и да то мора да се поштује.

"Увек кажем да би наш регион био много лепше место за живот када би мађарска мањина и у другим земљама имала бар пола поштовања и подршке какву ужива у Србији. Исто тако, ваш економски раст је одличан", рекао је Сијарто.

Истиче да напоре Србије треба поштовати и затражио је од хрватског председништва ЕУ да током свог мандата отвори свих пет поглавља која су спремна.

"А уколико буде неких структуралних промена у процесу придруживања, сматрам да су прихватљиве само оне које ће процедуру учинити једноставнијом и краћом, а не да компликују и одлажу чланство", рекао је Сијарто.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести