СИЈАРТО О ИНТЕРЕСИМА МАЂАРА У СРБИЈИ: Мађарска увек стајала на страни Србије када је реч о проширењу ЕУ

БУДИМПЕШТА: „Мађарска је увек стајала на страни Србије када је реч о проширењу Европске уније и желела би да Србија што пре буде чланица ЕУ, што би било у интересу и војвођанских Мађара”, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Peter Sijarto/Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Он је рекао да ће се мађарска влада током предстојећег председавања ЕУ фокусирати на убрзање проширења ЕУ и борбу против илегалне миграције, пренео је МТИ.

Према његовим речима, односи Мађарске и Србије су најбољи у историји, јер етничке мађарске заједнице изван граница представљају ресурс у сарадњи са суседним земљама.

Министарство спољних послова Мађарске је цитирало Сијарта, који је на конференцији за новинаре после састанка са председником Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинтом Пастором, рекао да су етнички Мађари у фокусу спољне политике Мађарске.

Због тога се сваке године на састанак амбасадора позива лидер заједнице етничких Мађара, што је био случај и ове године, рекао је мађарски министар спољних послова.

Он је честитао Пастору на партијском наступу на изборима у Србији у децембру и оценио да резултати представљају велико достигнуће, посебно у актуелном периоду пуном изазова.

"Србија, Војводина и СВМ заједно доказују да је исправна спољнополитичка стратегија да се развијају што бољи односи са суседним земљама" истакао је Сијарто.

Он је додао да Србија, Војводина и СВМ заједно доказују да је исправна спољнополитичка стратегија да се развијају што бољи односи са суседним земљама.

Сијарто је напоменуо да је мађарска влада до сада подржала 14.000 локалних предузећа са 80 милијарди форинти (203 милиона евра), што је генерисало инвестиције у вредности од 170 милијарди форинти и заложио се за наставак програма.

Сијарто је рекао да је значајну улогу у билатералним односима имала и прекогранична инфраструктура, због чега је на захтев СВМ донета одлука да гранични прелаз Реске-Хоргош 2 буде отворен 24 сата.

Поред тога, у блиској будућности биће започет развој граничног прелаза Херцегсанто, уз помоћ интерних ресурса, рекао је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести