Сијарто: Србију што пре примити у Европску унију

МОСТАР: Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио је данас у Мостару да Мађарска сматра неприхватљвим спору интеграцију земаља Западног Балкана у Европску унију.
r
Фото: Youtube Printscreen

"Такво понашање Брисела је изузетно штетно и у погледу регионалне стабилности. Стога је дошло време да поручимо Бриселу:''Треба сјахати из високог седла и да више није време за бахате изјаве''", рекао је Сијарто на отварању Међународног сајма у Мостару.

Поручио да не треба говорити о лидерима Западног Балкана, већ да са њима треба разговарати.

"Треба предузети напор и доћи овамо да би разумели ситуацију. Ако дођу овамо вероватно ће схватити да не могу само одмахивањем руке решити питање лидера који делују на овом простору", казао је шеф мађарске дипломатије.

Говорећи о спољној политици Мађарске, Сијарто је рекао да је у њеном фокусу узајмно јачање односа са земљама Западног Балкана.

"Наш циљ је убрзавање европске интеграције на овом простору", рекао је Сијарто.

Поновио је да Србију треба без одлагања примити у Европску унију, а да Босна и Херцеговина треба да добије статус кандидата.

Поручио је да ће након поновне изборне победе двотрећинском већином влада премијера Виктора Орбана још одлучније радити на томе.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести