Сијарто: Важно железничко повезивање две земље

БУДИМПЕШТА: Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто данас је, након разговора са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем, још једном указао на значај железничког повезивања две земље, додајући да ће мађарска деоница на брзој прузи Будимпешта-Београд бити завршена до 2025. године, а деоница Сегедин-Суботица до краја 2022. године.
petar-sijarto Foto:Tanjug/video
Фото: Tanjug/video

Сијарто је, у заједничком обраћању, рекао да је Мађарска предузела напор да њихова економија буде међу првим покренута у ЕУ након пандемије, а како су оријентисани према међународној трговини, сарадња са спољнотрговинским партнерима и суседима је од кључног значаја.

Он је изразио задовољство због интензивирања економске сарадње са Србијом, наводећи да је трговинска размена између Србије и Мађарске ове године порасла за 39 одсто, и да све више расте вредност мађарских инвестиција у Србији.

Сијарто је констатовао да су односи Мађарске и Србије пријатељски, од чега профитирају обе нације.

Осврунуо се на споразум о колокацији, на основу којег су дипломатски представници Мађарске већ почели да раде у Амбасади Србије у Замбији, док ће од следеће године бити присутни у ДР Конго, а да ће српске дипломате радити из амбасада Мађарске на Малти и у Чилеу.

„Све ово служи интересима обе земље и јасно показује поверење између две државе, имајући у виду да се заједничко дипломатско представништво може стварати само са земљама у које имамо поверења, те и ово доприноси међународним успесима две земље“, рекао је Сијарто.

Такође, истакао је значај сарадње две земље на сузбијању илегалних миграција, и додао да мађарски полицајци учествују у заштити јужних граница Србије.

„Док смо дали до знања да не желимо да примимо илегалне мигранте и преузимамо кораке против оних који насилно желе да пређу границу, за то време обезбеђујемо све више олакшица свима који поштујући правила желе да пређу границе. За њих ћемо идуће године отворити нови гранични прелаз код места Кибекхаза“, рекао је Сијарто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести