Сикимић: До пролећа између 20 и 30 регистрованих лобиста

БЕОГРАД: Агенција за борбу против корупције одржаће у фебруару прву дводневну обуку кандидата за лобисте, а директор Агенције Драган Сикимић каже да очекује да ће до пролећа у Србији бити између 20 и 30 лобиста уписаних у регистар.
lobisti, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Рок за пријаву за прву групу од 15 кандидата је 26. јануар, а половином фебруара се очекује нова обука.

Сикимић је за Танјуг рекао да ће прва обука бити спроведена 6. и 7. фебруара у просторијама Агенције, а да је до сада обуку уплатило седам кандидата.

Обука кошта 44.270 динара по кандидату и та средства иду у републички буџет, а Сикимић каже да су на сајту Агенције и еУправе објављени подаци у вези са обуком прве групе кандидата за лобисте.

Кандидати ће, по завршеној обуци, објашњава, полагати испит за лобисту и сви који задовоље критеријуме комисије добиће сертификат, после чега се подноси захтев за упис у регистра лобиста.

"Агенција је задужена за све активности у вези са спровођењем Закона о лобирању. Ми водимо регистре, евиденције, обуке, испите, издајемо сертификат и касније контролишемо и лобирана лица и лобисте", каже Сикимић.

Донети, су додаје, сви потребни правилници, Приручник за лобисте и друге учеснике у лобирању и Етички кодекс.

"Наравно, наши људи су ту спремни и увек ће изаћи са саветом у случају да неко има недоумицу да ли је несто дозвољено, да ли је нешто по закону или није", рекао је Сикимић.

У циљу превентивног деловања, приручник ће, како каже, делити бесплатно функционерима и кандидатима за лобисте, како би се закон спроводио у оном духу и циљу и са резултатима како је и замишљено, а то је, додаје, обезбеђивање транспарентности приликом доношења закона и других општих аката.

Сва та докумета су, додаје, доступна у електронској форми и јавно доступна на сајту Агенције.

Идеја доношења Закона о лобирању, каже Сикимић, јесте да се уреди једна област и да лобирање које се, иначе, одвија буде регулисано како би се знало шта је дозвољено, а шта није дозвољено.

Како је навео, поред уобичајених санкција, по њему најозбиљнија је брисање из регистра лобиста у случају кршења правила по којима се лобирање одвија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести