Симић: Нећемо бити кочничар формирању институција на КиМ

БЕОГРАД: Српска листа (СЛ) неће бити кочничар формирању косовских институција, свега како би онемогућила да било ко из Приштине њу и Србе означи као кривца за евентулани неуспех, изјавио је данас потпредседник Српске листе Игор Симић.
igor simic
Фото: Tanjug (Boki, arhiva)

Он је, уочи данашњег састанка представника СЛ с премијерком Аном Брнабић и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем у Београду, за РТС рекао да се предуго говори о томе, да би се о било чему спекулисало.

"Оно што је чињеница јесте да Српска листа неће бити кочницар институција, пре свега како би онемогућили да било ко из Приштине Србе и Српску листу ознаци као кривца за евентулани неуспех", рекао је Симић.

Поводом медијских сазнања да ће у новој косовској влади бити 15 министарстава, од којих два припадају Српској листи, Симић каже да ће се о томе разговарати данас у Београду.

"Спекулације које долазе из Приштине како ће нешто дати Србима апсолутно не стоје, то је оно што је прописано уставом привремених институција самоуправе у Приштини и не желим да на тај начин било ко говори о расподели министарстава", истакао је Симић.

Он каже да је чињеница да су два министарска места српском народу на КиМ дали грађани 6. октобра на изборима, када су подржали Српску листу.

Говорећи о позицији Српске листе, Симић каже да ће захтевати укидање такси на робу из централне Србије које стоје на путу дијалогу.

"Када говоримо о формирању владе у Приштини, говоримо као једном од корака које треба предузети од стране албанских партија у циљу наставка дијалога и смањивања тензија на КиМ, а уколико постоји довољно политичке храбрости од стране представника косовских Албанаца, можда и постизање компромисног решења које ће омогућити даљи развој на простору КиМ", рекао је потпредседник Српске листе.

"Чињеница је да никада нисмо скривали да политичке потезе повлачимо у консултацији са званичним Беградом, тако хе бити и данас, и изаћи ћемо са заједницким ставом шта даље", закључио је Симић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести